ALEKSANDAR POPOVIĆ: Šešelj je potukao Haški tribunal, ali je njega u političkom smislu potukao Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Foto: prtsc/espreso

intervju nedelje

ALEKSANDAR POPOVIĆ: Šešelj je potukao Haški tribunal, ali je njega u političkom smislu potukao Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Popović u video intervjuu priča šta se promenilo u političkom životu Srbije otkad je on u njemu, otkriva kakav je njegov odnos sa Sandom Rašković Ivić

Objavljeno: 16:45h

Predsednički kandidat DSS na predstojećim predsedničkim izborima Aleksandar Popović, u intervjuu za Espreso govori šta Demokratska stranka Srbije nudi na predsedničkim izborima, a šta on kao predsednički kandidat, kakav odnos DSS ima prema opoziciji, i kao koji deo opozicije sebe shvata, ko može da parira Aleksandru Vučiću, na koga DSS računa kada je biračko telo u pitanju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Popović u video intervjuu priča šta se promenilo u političkom životu Srbije otkad je on u njemu, otkriva kakav je njegov odnos sa Sandom Rašković Ivić, šta u odnosu na druge kandidate različito nudi na izborima, šta se dešava u odnosima Rusije i SAD na Balkanu i kako će se to odraziti na Srbiju, da li je u kontaktu sa Vojislavom Koštunicom, kao i kakva je uloga Šešelja u političkom životu Srbije.

Šta DSS nudi na predstojećim predsedničkim izborima, a šta vi kao predsednički kandidat?

- Ja zastupam politiku Demokratske stranke Srbije, ta politika je jasna. Mi smo nakon neuspeha dogovora oko zajedničkog kandidata smatrali da politika slobodne Srbije treba da ima svog kandidata, zastupnika na predsedničkim izborima. Kao predsednik, ja neću potpisivati nijedan neustavni akt koji stigne iz Skupštine, sve ću ih vraćati ili Skupštini, neću potpisivati, učiniti punovažnim nijedan jedini akt koji ruši vojnu neutralnost, što je prethodna Vlada učinila. SNS je mene kao univerzitetskog profesora potpisivanjem poslednjeg sporazuma sa NATO paktom dovela mene u situaciju da se brinem za to da li ću sutra zateći vojnike ili inspekciju u svojim laboratorijama na Hemijskom fakultetu, pošto po tom sporazumu oni nenajavljeno smeju da uđu u laboratoriju. Ništa što je nezakonito donešeno, poput Zakona o budžetu za 2017. godinu neće moći da dobije moj potpis kao predsednika. Pokretaću one teme za koje mislim da su od interesa za najveći broj građana Srbije.

Koje su to teme?

- Srbija danas jeste u polukolonijalnom statusu. Srbijom više upravlja Brisel nego mi sami. Zakoni u srpskom parlamentu se menjaju zato što je to tražio Brisel ili zato što je to tražio Međunarodni monetarni fond. U Srbiji danas imate jedno potpuno neverovatno licemerje vladajućih stranaka koje osuđuju gospodina Ugljanina, i treba ga osuditi, to što je on uradio u Prištini je strašno, sa jedne strane, ali sa druge strane tolerišu spomen tablu Aćif-efendije u Novom Pazaru pet godina SNS i SDP gospodina Ljajića. Tabla tamo stoji, čovek je osuđen za ratne zločine nad srpskim stanovništvom, svi o tome, osim DSS ovih pet godinaćute i to tolerišu. Srbija je danas zemlja u kojoj statistika kaže jedno, a realni život kaže drugo. U poslednjih pet godina BDP u zbiru je za pet godina porastao 3,2 odsto. U zbiru, za vreme vlasti DSS BDP je porastao 34,6 odsto. To je više od 10 puta više. Srbija je zemlja paradoksa, u njoj imate vlast koja se hvali padom nezaposlenosti, a taj pad nezaposlenosti je porastao bez porasta broja radnih mesta. Pad nezaposlenosti je posledica činjenica da ljudi iz Srbije masovno beže, posledica toga da nas više umire nego što se rađa. Kao predsednik ponudiću MUP-u saradnju vojske u racijama protiv narko dilera. Predložiću da se donese zakon o zaštiti ćirilice, neću ostati nem kada nagrada "Milan Rakić" ne može da se dodeli jer nema 100 ili 200 hiljada dinara da se dodeli najvažnija i najstarija pesnička nagrada, pa je autobuska stanica sponzor. Govoriću o problemima sela, sarađivaću sa SANU. Hajde da zajedno sednemo i vidimo kako da oživimo sela. Ima tu puno važnih ekonomskih stvari koje Vlada treba da radi, a ova dosadašnja ih nije radila.

foto: prtsc/espreso

Kakav je odnos DSS prema opoziciji, kao koji deo opozicije sebe shvatate?

- Kao suštinsku opoziciju. Imate dve vrste opozicije. Imate opoziciju koja nije u izvršnoj vlasti, ali koja smatra da je sadašnja politika dobra, ali treba promeniti režim, a ne politiku. Sećam se jedne rečenice odlazećeg predsednika Nikolića koji je tada rekao da je politika predsednika Tadića dobra, ali da zahteva bolje izvođenje. Mi ove izbore i parlamentarne koji će uslediti ne vidimo kao konkurs za izvođače probriselske politike, već kao šansu da se promeni politika. Imate i tu vrstu opozicije među kojima je DSS koja smatra da je potrebna politike. Treba promeniti sve. Srbija ne treba da izgubi slobodu, ne treba da drhti pred Briselom, ni pred Vašingtonom, da vodi računa o sebi, da donosi svoje zakone. Srbija ne sme da bude zemlja u kojoj predsednik Vlade ima hrabrost da kaže neki ambasador je nešto tražio, pa mu kaže, nećeš ti ambasadore određivati, ali nema hrabrosti da kaže koji je to ambasador, niti ima hrabrost da takvog ambasadora koji se meša u unutrašnje stvari Srbije proglasi personom "non grate". Zato je potrebno da prekinemo tragičan gubitnički put ka Briselu, ropstvo briselskoj birokratiji.

foto: prtsc/espreso

Ko može da parira Aleksandru Vučiću?

- Samo oni koji imaju drugačiju politiku. Gospodin Vučić je dosta efikasan u sprovođenju politike u koju veruje, međutim mi ne verujemo u tu politiku. smatram da je ta politika pogrešna. Kao kada biste otišli na fudbalski stadion i čudili se što niko ne igra košarku, jer vi volite košarku. Potrebna je potpuna promena politike, i samo DSS može da garantuje tu promenu i da dovede do nje. To je ono što je neophodno.

Koja je uloga Vojislava Šešelja u političkom životu u Srbiji?

- Godpodin Šešelj je potukao do nogu Hag, čitam da je pobedio i rak, i drago mi je da je tako ako je to istina. Gospodina Šešelja je međutim u političkom smislu potukao Aleksandar Vučić.

Bonus video:

Ana Brnabić intervju nedelje

(Milka Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.