ZAKAZAN NOVI SASTANAK KURTIJA I VUČIĆA!
Vučić i Kurti, Foto: Printscreen, EPA/Valdrim Xhemaj

uskoro

ZAKAZAN NOVI SASTANAK KURTIJA I VUČIĆA!

Evropski funkcioner je naveo da je cilj razgovora u Ohridu zaključivanje dogovora o implementaciji, a ako to ne bude moguće, biće jasno da li je to zbog opstrukcije neke od strana ili zato što je potrebno još rada na sporazumu

Objavljeno:

Naredni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija biće održan 18. marta u Ohridu, uz posredstvo EU, potvrdio je u Briselu visoki zvaničnik EU, javlja RTS.

"EU od sastanka očekuje dogovor o planu za implementaciju, koji je neodvojivi deo evropskog predloga sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", naveo je zvaničnik, naglasivši da je formiranje Zajednice srpskih opština "bio i ostao najteži deo razgovora".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS

Evropski funkcioner je naveo da je cilj razgovora u Ohridu zaključivanje dogovora o implementaciji, a ako to ne bude moguće, biće jasno da li je to zbog opstrukcije neke od strana ili zato što je potrebno još rada na sporazumu.

Dodao je i da će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj o rezultatima razgovora izvestiti lidere EU na samitu 23. i 24. marta.

"Bez dogovora o implementaciji, evropski plan bi bio samo neobavezujuća politička deklaracija", navode u Briselu, ističući da će oba "integralna" dela predloga o normalizaciji biti potpisana na kraju procesa, čime će postati pravno obavezujući sporazum za obe strane.

Žozep Borelj
foto: Printscreen/RTS

Razgovori o Zajednici srpskih opština i dalje su vrlo osetljivo pitanje na Kosovu i Metohiji i nisu daleko odmakli, navodi zvaničnik.

"Naš stav je da sporazum o Zajednici, postignut još pre 10 godina, mora da bude primenjen. Kosovo treba da promeni narativ o ovom pitanju. U Evropi postoji bar 16 modela koji bi mogli da posluže kao primer i inspiracija", ističu predstavnici EU.

Zvaničnik EU nije želeo da komentariše različite interpretacije sastanka koje su u medijima dali Vučić i Kurti, navodeći da je važno ono što su lideri rekli na samom sastanku.

"Sporazum je prihvaćen, ali bez dogovora o implementaciji ne vredi mnogo. Od Beograda i Prištine smo tražili da, u međuvremenu, budu umereni i uzdrže se komentara koji bi otežali sledeći sastanak", naveo je zvaničnik EU.

(Espreso/RTS))


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.