ŠTA DALJE: Kako će se raditi na implementacionom planu o odnosima Beograda i Prištine?
Foto: Promo

usijanje

ŠTA DALJE: Kako će se raditi na implementacionom planu o odnosima Beograda i Prištine?

Prištinski političari su besni što u predlogu ne stoji priznavanje nezavisnog Kosova, a ističući i druge, za njih manjkavosti, plan nazivaju degradacijom

Objavljeno:

Dani koji predstoje mogli bi da budu ključni u rešavanju odnosa Beograda i Prištine. Nakon sastanka u Briselu i razgovoru o evropskom planu za normalizaciju odnosa, obe strane će narednih 150 dana raditi na implementacionom planu. Očekuje se i šatl diplomatija od evropskih i američkih zvaničnika, a iskusni upozoravaju na to da - u pregovaranjiu ima jedno nepisano pravilo, a to je: "đavo je u detaljima".

Međutim, detalji i u ovom trenutku nisu najjasniji, iako je sada već obelodanjeno svih 11 članova francusko-nemačkog predloga. Kritičari ističu kritične tačke, predsednik države Aleksandar Vučić kaže da neće da implementira priznanje nezavisnosti i tzv. Kosovo u Ujedinjenim nacijama i navodi da će razgovora biti još mnogo. Da kompromis znači "svako će biti pomalo nezadovoljan" potvrđuje i sam sadržaj predloga, a da nije sve tako pozitivno i za onu drugu stranu i Aljbina Kurtija, dokazuju i veoma oštre kritike na njegov račun ukoliko bi prihvatio ovaj predlog. Prištinski političari su besni što u predlogu ne stoji priznavanje nezavisnog Kosova, a ističući i druge, za njih manjkavosti, plan nazivaju degradacijom.

Pitanje svih pitanja - Šta dalje? Šta će biti 18. marta u Skoplju gde će se ponovo okupiti svi akteri i posrednici? Šta će se dešavati do 23. marta kada se očekuje da se naprave implementacioni timovi?

Gosti Usijanja:

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije

Srđan Barac, Centar za društvenu stabilnost

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.