DIJALOG O KOSOVU I METOHIJI U BRISELU: Nova runda pregovora Beograda i Prištine
Foto: Promo

usijanje

DIJALOG O KOSOVU I METOHIJI U BRISELU: Nova runda pregovora Beograda i Prištine

Beograd je već nekoliko puta postavio svoje crvene linije - priznanje Kosova i ulazak Kosova u UN, dok je za Prištinu kamen spoticanja - formiranje Zajednice srpskih opština

Objavljeno:

Danas je u Briselu održan sastanak predstavnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijom.

Predsednik Srbije je doputovao u sedište EU na poziv evropskog komesara za spoljnu politiku Žozepa Borelja, a nakon pojedinačnih sastanaka održan je i zajednički susret Aleksandra Vučića sa Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Uoči razgovora lidera, izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar prvo se u Briselu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na dnevnom redu je jedna tema – nastavak puta ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na kojem se prvi put razgovaralo o novom, sada već zvaničnom francusko-nemačkom predlogu.

Beograd je već nekoliko puta postavio svoje crvene linije - priznanje Kosova i ulazak Kosova u UN, dok je za Prištinu kamen spoticanja - formiranje Zajednice srpskih opština.

Šta predviđa evropski plan?

Da li se u planu spominje mogućnost članstva Kosova u Ujedinjenim Nacijma?

Kakvi su rokovi za dogovor?

Kako je ZSO predviđena Briselskim sporazumom, a kako francusko-nemačkim predlogom?

Gosti “Usijanja”:

Saša Gajović, novinar i književnik

Milovan Božinović, bivši diplomata i ambasador Srbije u Nemačkoj i Austriji

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.