Ovako je Miloš Vučević postavio na noge Srpsku Atinu! ČITAV SET MERA NAMENJEN NAJMLAĐIMA U NOVOM SADU
Miloš Vučević, Foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

bivši gradonačelnik

Ovako je Miloš Vučević postavio na noge Srpsku Atinu! ČITAV SET MERA NAMENJEN NAJMLAĐIMA U NOVOM SADU

Novi Sad je u deceniji za nama postao najpoželjnije mesto za život u Srbiji

Objavljeno:

Ni jedno biće na svetu ne odlučuje o momentu, ali ni o mestu gde će se roditi. Prosto, nije nam data takva opcija. Ono na šta možemo, u određenoj meri da utičemo jeste mesto gde provodimo svoj život. Bilo da smo se u njemu rodili, ili se od negde u njega doselili, privilegija je živeti u Novom Sadu, osećati pripadnost gradu, i dati svoj doprinos njegovom razvoju, naveo je u svom autorskom tekstu Marko Radin, diplomirani pravnik i sekretar novosadskog parlamenta.

Bivši gradonačelnik Miloš Vučević domaćinski vodio grad

Novi Sad je u deceniji za nama postao najpoželjnije mesto za život u Srbiji. Ne samo zbog svog idealnog geografskog položaja, umerene klime, ili bogate istorije, već i zbog veoma povoljnog ambijenta koji su ljudi na čelu grada tokom prethodnih 11 godina, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem i njegovim timom, svojim predanim, odgovornim, i pre svega domaćinskim manirima, kreirali. Kontinuitet sprovođenja odgovorne, stabilne, razvojne politike osiguran je u potpunosti dolaskom Milana Đurića na mesto gradonačelnika, koji je na toj funkciji od oktobra 2022. godine, kada je Miloš Vučević postao ministar odbrane i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Miloš Vučević
foto: Grad Novi Sad

Neki će reći da sam pristrasan. Hajde da pokušam da odbranim svoju tezu, konkretnim podacima i brojevima.

Besplatan boravak za više od 17.360 dece u vrtićima

Svakom roditelju prioritet su, naravno, njegova deca. Kada deca imaju kvalitetne uslove za lepo i bezbrižno odrastanje, na dobrom smo putu da nam deca izrastu u ljude bolje i kvalitetnije od nas samih. Tome naravno svi stremimo. Naime, Grad Novi Sad od 1. januara 2020. godine obezbeđuje sredstva za potpuno besplatan boravak za više od 17.360 dece u vrtićima PU „Radosno detinjstvo“, a za ovu namenu u gradskom budžetu se planira 750 miliona dinara svake godine, tome dodajmo i činjenicu da se subvencioniše boravak 3700 dece u privatnim vrtićima sa 370 miliona dinara. Svakom roditelju, bez obzira na primanja, ova činjenica u mnogome olakšava podizanje dece.

Vrtići imaju svoju kuhinju odakle se dnevno spremi 60.000 obroka

Septembra 2019. godine otvorena je i savremena centralna kuhinja PU „Radosno detinjistvo“, površine preko 3.000 m² kapaciteta 60 hiljada obroka dnevno, gde pripremljeni obroci za naše mališane prolaze potpunu kontrolu zdravstvene ispravnosti pre svega zbog činjenice da su zdravlje i zdrava ishrana najmlađih preduslov za njihovo zdravo odrastanje.

Novi objekti – škole i vrtići samo niču

Takođe, u Novom Sadu je od 2012. godine kada je Miloš Vučević postao gradonačelnik, izgrađeno više od 35.000 kvadratnih metara vrtića i školskog prostora, i to po najvišim svetskim standardima, dok je u planu gradnja novih škola i vrtića u delovima grada u kojima do sada nisu postajali objekti ovog tipa.

Tokom 2022. godine završena je gradnja dva potpuno nova vrtića u Novom Sadu, od kojih se jedan nalazi u Veterniku, a drugi na Sajlovu. Zadovoljstvo mi je da najavim i početak radova na takođe potpuno novom objektu koji će se nalaziti u Ulici Miše Dimitrijevića. Složićemo se svi da je ovo za svaku pohvalu.

Prvacima besplatni udžbenici

Ne treba zaboraviti ni to da Grad Novi Sad od 2019. godine obezbeđuje svim učenicima prvog razreda osnovnih škola na teritoriji grada besplatne udžbenike, i da je za tu svrhu, u budžeta Grada, predviđeno svake godine nešto više od 30 miliona dinara.

Miloš Vučević
foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

Hajde da navedem i to da je cena godišnje pretplatne karte za gradski prevoz svim đacima i studentima do 26 godina starosti, bez obzira u kojoj od gradskih zona stanuju višestruko snižena, i da sada iznosi svega 5.000 dinara.

I peti pokušaj vantelesne oplodnje besplatan

Pored evidentne brige za najmlađe, Grad Novi Sad sprovodi i odgovornu pronatalitetnu politiku, između ostalog, i tako što obezbeđuje novac za peti pokušaj vantelesne oplednje za žene do 42 godine starosti, odnosno za žene starije od 42 godine i koje nisu navršile 45 godina života. Novac za naknadu troškova iznosi do 320.000 dinara za svaku korisnicu pojedinačno. Za svako dete koje se rodi na teritoriji Novog Sada Grad obezbeđuje roditeljima novčanu pomoć u visini od 50.000 dinara, dok je visina novčane pomoći za rođenje trojki 200.000 dinara. Roditelji svih beba rođenih 1.januara dobijaju 200.000 dinara, dok prvorođenu bebu 1. janura očekuje novogodišnja čestitka na iznos od 300.000 dinara. Povodom 1. februara, Dana Grada Novog Sada, uvedena je zaista impresivna praksa da pomoć roditeljima čije se dete rodi tog dana bude u visini od 300.000 dinara.

Manji komunalni računi za višečlane porodice

Gradska administracija predvidela je umanjenje računa za komunalne usluge višečlanim domaćinstvima, čime se dodatno daje akcenat na podizanju nataliteta, kao jednoj od osnovnih ciljeva i preduslova za razvoj grada. Miloš Vučević je jednom prilikom rekao, citiraću ga: “Džabe mi gradimo sve ovo ako nema ko to da koristi, ni kome to da ostavimo” misleći na vrtiće, škole, parkovske površine i dečija igrališta, u smislu neophodnosti povećanja nataliteta, iskreno se radujući kada se iz naše “Betanije” javi da je postavljen novi rekord po broju rođenih beba u jednom danu.

Ovde deca odrastaju u humanoj sredini

Ovo su samo neke od mera koje su preduzete u svrhu podizanja kvaliteta života u Novom Sadu. Meni kao roditelju daju osećaj sigurnosti da mi deca odrastaju u humanoj sredini, u gradu koji istinski brine o njima. Srećan sam i ponosan što živim ovde, uz želju da grad nastavi da raste i razvija se istim intenzitetom kao i u prethodnoj deceniji , uz nadu da će se i neki koji su nadu, u bolji život i kvalitetnije obrazovanje potražili izvan njega vratiti, prepoznajući da im njihov grad nikada nije zatvorio svoja vrata niti svoje srce.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.