ZAVRŠENA SEDNICA O KOSOVU I METOHIJI: Skupština usvojila izveštaj o pregovaračkom procesu
Aleksandar Vučić, Foto: Zorana Jevtić

DRUGI DAN

ZAVRŠENA SEDNICA O KOSOVU I METOHIJI: Skupština usvojila izveštaj o pregovaračkom procesu

Objavljeno: 21:58h
Završeno
21:52h

 Narodna Skupština prihvatila Izveštaj

21:31h

Vučić o Kumanovskom sporazumu

Vučić je podsetio na činjenicu da je kao član SRS bio protiv Kumanovskog sporazuma dok je DS glasala za taj sporazum.

- Vi mene optužujete za ono što ste vi uradili - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se boji da će Albance zadovoljiti samo stolica u Ujedinjenim nacijama i dodao da Srbiji preostaje samo da razgovara i da se protivi članstvu Kosova u UN.

Naglasio je da neće Srbiju da vraća u 19. ili 20. vek i da neće da razmišlja o ratovima već da ih izbegne i zemlju vodi u budućnost.

20:42h

"Dinar nisam dao Klintonu"

Vučić je odgovarajući Milici Đurđević Stamenkovski da nikada ni dinar, a kamoli milion uplatio nekome od Klintonovih.

- Kako vas nije stid? Pokažite bilo kakav dokaz da sam uplatio jedan dinar. To je vaša politika. Čekali ste poslednji trenutak da to kažete. Šta je još to što ćete da izmislite i slažete. To je taj vaš patriotizam? Nije vas stid da tako obmanjujete javnost - upitao je Vučić.

Milici Đurđević Stamenkovski rekla je pre toga da je Vučić uplatio "dva miliona dolara" Fondaciji Klinton.

19:43h

Vučić o Lalićevom svedočenju

Vučić se dotakao suđenja pripadnicima klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića gde je Srđan Lalić, svedok okrivljeni, danas rekao da su pripadnici klana pustili lažnu priču da je Danilo Vučić odgovoran za ubistvo Lazara Vukićevića.

- Pitajte se kako mi je kao roditelju kad moram to da čitam. Čovek je rekao da su mom sinu, preko medija i drugih, pokušali da nameste da je Lazar Vukićević ubijen zbog svađe sa njim, a da ga nisu ubili Velja Nevolja i oni. To su gutali vaši nerežimski mediji praveći mi od dece i porodice kriminalce - rekao je Vučić.

19:16h

"Moja vrata su uvek otvorena za razgovor sa Albancima"

Vučić je odgovarajući na izjave narodnog poslanika Šaipa Kamberija rekao da su njegova vrata uvek otvorena za razgovor sa Albancima.

- Kamberi nikada neće pomenuti porodicu Šutaković koja je oteta 12. juna 1999. godine. Ne interesuje ih stradanje našeg naroda kao što i nas ne interesuje stradanje drugih - rekao je Vučić.

Dodao je da on samo hoće mir i da traži šansu u pregovaračkom procesu i naglasio da je Kamberiju šef Kurti.

- Od koga želi Kamberi da zaštiti svoj narod? Od genocidaša? Kamberi kada govori o nama u ambasadama mi smo genocidaši. Reviziju istorije pokušali ste da pravite i u Briselu. Ja vaš narod poznajem, ne znam vaš jezik, ali naučiću. Šaip Kamberi je napomenuo da je Srbija fašistička država. Kada vašem mentoru kaže neko šta se desilo u Račku dobije robiju. Vi u našoj zemlji možete da kažete šta god hoćete i niko vas neće kazniti. Srbija je demokratska zemlja i to će da istrpi. Samo ne sanjajte snove koji su opasni. To je moja molba za vas. Molim vas da je prihvatite - rekao je Vučić.

Kamberi je prethodno rekao da neće podržati izveštaj o KiM.

- Morate da ubedite pristalice i koalicione partnere i javnost da je u redu prihvatiti nemačko-francuski predlog. Ono što sam video juče i danas u ovoj Skupštini najbolje se može opisati rečima američkih astronauta "Houston we have a problem". Sva krivica za tenzije se svaljuje na kosovsku stranu, a kriza personifikuje kroz Aljbina Kurtija. Niti je Aljbin Kurti monstrum, niti terorista, već legitimno izabran predstavnik vlade Kosova - rekao je poslanik.

18:28h

Vučić: Ne mislim da je vreme za izbore

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je odgovarajući Milici Đurđević Stamenkovski da "bežimo od ozbiljnog razgovora" i da on smatra da nije vreme za nove izbore.

Vučić je naglasio da niko ne može da mu drži lekcije iz patriotizma i upitao predsednicu Zavetnika šta su danas i juče rekli oko KiM osim što su napravili incident u Skupštini.

- Nisam ja došao kod vas u klupu nego ste vi dolazili ovde. Velike ste zvezde postale u Prištini. Šta ste ispričali oko Kosova? Ništa - rekao je Vučić i dodao da će dati sve od sebe da zaštiti interese Srbije.

Milica Đurđević Stamenkovski prethodno upitala da li Narodna skupština namerava da usvoji crvene linije daljeg toka pregovora i usvoji strategiju koja će se pokazati kao rešenje kosovsko-metohijskog čvora.

- Da li se odbija članstvo Kosova u Europolu i Unesku i da li je sigurno da će i članice EU poput Španije priznati Kosovo - rekla je Đurđević Stamenkovski.

Vučić je naglasio da je lično sa tadašnjim japanskim premijerom Abe Šinzom i Mađarima sprečio da Priština bude primljena u Unesko.

- Imam obavezu kao neko ko pregovara da se ponašam odgovorno i da mi ne proširujete vi crvene linije - kazao je Vučić.

17:54h

 Drecun: Francusko-nemački plan nije uzmi ili ostavi

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je tokom skupštinske rasprave da francusko-nemački predlog nije konačni sporazum već platforma za dalji razgovor i naglasio da Srbija mora da učestvuje u razgovorima o tom planu.

- Taj plan nije sporazum "uzmi ili ostavi" i kad se postigne osnovni sporazum slede dalji razgovori - rekao je Drecun i ocenio kao zlonamerne tvrdnje pojedinih poslanika da je Vučić nešto potpisao i prihvatio.

Sanja Jefić Branković iz SDPS ocenila je da bi Srbija u slučaju da prihvati francusko-nemački plan imala bolju evropsku perspektivu odnosno više investicija i sredstava iz pristupnih fondova.

Izmena: 18:35h
17:33h

Predsednik je pročitao izjavu poslanika Samoopredeljenja Hakija Abazija koji kaže da je tzv. Kosovu stavljena omča Briselskim sporazumom i ZSO.

- Toliko o tome koliko smo "loše" pregovarali - kazao je Vučić i dodao da smatra da ne bismo dobili ništa kada bismo dobili sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji.

- Kažu, da nisam zvao SB UN. Ja sam prvi predsednik koji je tražio od vojske da uputi dopis NATO o povratku srpske vojske na KiM. Niko od vas nije to pre mene uradio. Ali, to vam nije dovoljno, kažete da nisam zakazao sednicu Saveta bezbednosti. I, šta da radimo na toj sednici? Da odem tamo, ispričam sve, i nakon sat i po priče, vratim se iz Njujorka. I šta bi time dobili? Ništa. I vi znate da je ništa. Objasnite mi, šta može da bude rezultat toga, da tako promovišemo Srbiju, a znate da je rezultat - ništa", rekao je Vučić.

- Mi na terenu imamo NATO koji je apsolutno suveren na Kosovu i Metohiji - kazao je Vučić

Izmena: 18:49h
17:02h

Vučić se tokom izlaganja osvrnuo i na ekonomske teme.

- Ja jedva čekam da naš javni dug bude kao onaj što ima Nemačka, to će biti za hiljadu godina. Ne računa se dug u apsolutnim nego u relativnoim brojevima. Srbija, ako nešto ima što dobro stoji, to su javne finansije. 11 godina mi nemamo problem sa kursom. Penzije će morati da rastu. Spremili smo vodič za penzionere. To će dobiti verovatno svaki penzioner u Srbiji, mnogo toga korisnog mogu da dobiju – naveo je Vučić i pokazo grafikone kojim je to potkrepio.

Predsednik je pokazao grafikone i drugih važnih ekonomskih pokazatelja, poput stope nezaposlenosti, neto zarade, prosečne zarade, zaposlenosti mladih slično, koje najbolje pokazuju enomsku stabilnost Srbije.

- Amerika ima tačno 1.000 puta veće dugovanje od Srbije. Ako nešto Srbija ima, ima stabilne finansije. Nije bitno da li ću ja da izdržim, nego da li će država Srbija da izdrži. Rukovodiću se interesima naše zemlje.

Vučić je odgovorio Stefanoviću da je predsednički kanidat na izborima 3. aprila 2022. godine koga je SSP podržala do izbora "govorio da neće uvoditi sankcije Rusiji", da bi već 4. aprila iz SSP "izašli i rekli da treba uvesti sankcije".

16:39h

Borko Stefanović iz poslaničke grupe Ujedinjeni - SSP, PSG, Preokret, Sloga istakao je da teške uvrede iznesne u skupštinsoj raspravi neće pomoći hiljadama Srba koji se iseljavaju sa KiM.

Iznoseći svoje podatke o padu privrednog rasta u prošloj godini, Stefanović je istakao da će Srbija nastaviti da plaća visoku cenu neuvođenja sankcija Moskvi.

- Srbiju neuvođenje sankcija Rusiji već košta mnogo - rekao je Stefanović.

On je ponovo predložio da parlament obrazuje komisiju za pregovorački okvir sa Prištinom.

15:48h

Ivan Antić, heroj sa Košara koji je u Skupštini Srbije, zamolio je predsednika Vučića da sačuva mir i da na rat pozivaju oni koji nikada nisu bili u ratu.

– Ja sam Ivan Antić, 1999. sam ratovao na Košarama i kada se vojska povukla sa KiM, ja sam ostao u Kosovskoj Mitrovici i borio sam se na mostu za razliku od ovih danas koji brane Kosovo i koji se busaju u patriotske pileće grudi, ja sam se zaista borio za KiM da ostane u sastavu naše države, ali nikog od ovih nisam tada video pored sebe iako su bili u godinama kada su mogli da budu u sastavu Vojske Jugoslavije –rekao je on.

15:47h

Poslanica Narodne stranke stranke Sanda Rašković-Ivić kaže da poslanici ove stranke ne učestvuju u raspravi, jer smatraju da se juče govorilo o svemu, osim o non-pejperu i o tome kako dalje rešavati kosovski čvor.

15:47h

Kakvi su odnosi Srbije i Rusije, a kakvi sa NATO?

Srbija ne želi u NATO, želi da čuva svoju vojnu neutralnost. Sa Rusijom imamo vrlo korektan odnos, ali ne treba da se igramo s tim i da "bagatelišemo" pretnje sa Zapada, jer ovde nije pitanje o ljubavi.

15:46h

Vučić o Rusiji

Kažete da su geopolitičke okolnosti bolje za nas, plašim se da su lošije nego što su ikad bile, najlošije za nas u poslednjih 10-15 godina. Zašto? Znam ja kako to izgleda kod nas Srba. E nek je mečka zaigrala, sad će Rusi da uzvrate, sad će naši da pobede. Aha. A onda vidite da debelu cenu plaćamo mi. Želim vama da kažem, bio sam jedan od retkih koji se sreo s Lavrovim u septembru, i zbog toga sam bio oštro kritikovan na Zapadu. Šta je to što mi tačno zamerate. Šta mi zamerate tu? Šta smo to mi uradili protiv ruskih interesa, što sedimo i trpimo, ne mešamo se u sukobe nikome. Znaju da je protiv našeg zakona da imamo dobrovoljce, a svaki dan vidim na Telegram mrežama priče o srpskim dobrovoljcima.

Moja politika je da poštujem Rusiju, a ne služim Rusiji. Služim samo Srbiji", rekao je Vučić.

14:30h

Vučić: Skupština je juče ličila na kafanu

"Neću odgovarati svakome, sačekaću da prođe 2-3-4 poslanika. Važno je da ljudi razumeju, obraćam se zbog besmislica koje sam čuo, nije pitanje uvek onoga što na papiru stoji, već i pitanje političkog momentuma, okolnosti, života oko nas i šta je to što možete da uradite. Nisam to juče dovoljno obrazložio. Nismo ni pratili kako je snažila hrvatska vojska, pa je došla 1995. godina, pa tako i na Kosovu. Juče je nažalost skupština ličila na kafanu, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti da izvučemo pouke iz toga i naučimo kad je vreme, koliko da čekamo i šta možemo da uradimo", poručio je Vučić i dodao: – Da ne pregovaram 10 godina, morali bismo da priznamo nezavisno Kosovo, smisao je da to ne učinimo. Nisam za zamrznuti konflikt, to nije rešenje.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.