VIŠE OD POLA MILIONA SRBA NEMA OSNOVNU ŠKOLU: Ružić o uvođenju OBAVEZNOG srednjoškolskog obrazovanja
Branko Ružić, Foto: Beta / Marko Rupena

BITNA TEMA

VIŠE OD POLA MILIONA SRBA NEMA OSNOVNU ŠKOLU: Ružić o uvođenju OBAVEZNOG srednjoškolskog obrazovanja

Radna grupa koja je formirana za prevenciju i smanjenje nasilja u školama donela je desetak mera, koje će imati za cilj da se nasilje u školi smanji

Objavljeno:

Više novčane kazne za roditelje koji ne poštuju zakon i nema ispisivanja učenika iz srednjih škola, protiv koga se vodi disciplinski postupak, dok se taj postupak ne okonča, samo je deo mera u borbi protiv nasilja u obrazovnim ustanovama, istakao je ministar prosvete Republike Srbije Branko Ružić.

Prema podatku koji je izašao u medijima, da u Srbiji ima 850.000 ljudi koji nisu završili osnovnu školu koja je obavezna, a svaka peta osoba nema stečenu diplomu srednje škole, postavlja se pitanje da li će srednjoškolsko obrazovanje biti uvedeno kao obavezno u školama, a ministar prosvete navodi da je to plan do 2030. godine.

- Uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja predviđeno je strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, tome stremimo, nije imperativiv, ali mi idemo ka tom idealu. Treba se uraditi jedna kvalitetna analiza mreže srednjih škola, kako bi se jasno definisala mogućnost veće dostupnosti škola svim učenicima, posebno u nerazvijenim sredinama - isitče Ružić, koji navodi da je potrebna opsežna analiza, pa čak i izmena zakona, koji kaže da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednjoškolsko je samo besplatno.

Srednja škola, Srednjoškolci, Škola, Učenici
foto: EPA / RONALD WITTEK

Radna grupa koja je formirana za prevenciju i smanjenje nasilja u školama donela je desetak mera, koje će imati za cilj da se nasilje u školi smanji.

- Ta radna grupa imala je oročeni karakter. Zahvalan sam svima koji su bili uključeni u nju. Doneli smo devet ili deset mera koje će utegnuti sistem na neki način. Postojali su neki vakumi koji nisu korišćeni. Treba reagovati odmah, na prvi nivo nasilja, a ne reagovati kada dođe do trećeg, kada se aktivira ceo tim. Poenta je u prevenciji - kaže ministar Branko Ružić.

Branko Ružić
Branko Ružićfoto: Ministarstvo prosvete

Sve promene se moraju rešvati administrativno i sistemski, naveo je Ružić.

- Vladanje će se brojčano ocenjivati od petog do osmog razreda, i na kraju polugodišta i na kraju školske godine. Ocena iz vladanja će ulaziti u prosek. Odložiće se ispisivanje učenika iz srednje škole ako je protiv njega pokrenut vaspitni postupak, do okončanja tog postupka - kaže ministar prosvete za Prvu, i navodi da je jedna od mera i povećanje donje granice novčanih kazni za roditelje ako ne popštuju zakon.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.