IZBLEDELI IZ SEĆANJA, A GRMELI SU SRBIJOM: Ovo su svi bivši predsednici Srbije! (FOTO)
Foto: Fonet, Profimedia

gde su sad i šta rade...

IZBLEDELI IZ SEĆANJA, A GRMELI SU SRBIJOM: Ovo su svi bivši predsednici Srbije! (FOTO)

Bili su glavni u Srbiji i ostavili trag... Kakav ko. A danas...
Objavljeno:

Dok čekamo novog predsednika Srbije, sumirali smo gde su danas bivši stanari Andrićevog venca. Neki su pokojni, a drugi su sahranili svoju javnu stranu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Srbija je od 1990. godine do ovog trena imala četiri predsednika, i 5 vršilaca dužnosti ove funkcije.

Slobodan Milošević, Milan Milutinović, Boris Tadić i Tomislav Nikolić, baš tim redom, na čelu su Srbije poslednje, pa skoro tri decenije, dok su na kratko dužnost vršili: Nataša Mićić, Dragan Maršićanin, Predrag Marković, Dragan Tomić, ali i Vojislav Mihailović, koji je na funkciji bio samo jedan dan!

*Slobodan Milošević - smrt u Hagu, nasilna smena vlasti

Prvi na listi svakako je Slobodan Milošević. Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije, koji je umro u haškom zatvoru tokom suđenja za genocid i ratne zločine počinjene na prostorima Hrvatske, BiH i Kosova u ratovima 1990-ih.

U trenutku kada je bilo ostalo još manje od predest sati za njegovu odbranu po 66 tačaka u tri spojene optužnice, bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević nađen je mrtav 11. marta 2006. između 9 i 9.30 pre podne u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, gde je navodno ležao mrtav nekoliko sati.

Na izborima za predsednika SRJ, 24. septembra 2000. godine pobedio je Vojislav Koštunica, ali je Milošević odbio da prizna poraz i izazvao je seriju uličnih demonstracija kojim je njegov režim srušen 5.10. 2000. godine.

Nekoliko meseci nakon pada sa vlasti, Milošević je uhapšen, a 28. juna 2001. pod pritiskom zapadnih diplomata je izručen haškom sudu.

Milošević je bio prvi šef države u istoriji koji je izveden pred međunarodni sud za ratne zločine.

*Milan Milutinović

Milan Milutinović je bivši predsednik Srbije. Bio je ambasador Jugoslavije u Grčkoj, zatim savezni ministar inostranih poslova i na kraju predsednik Srbije od decembra 1997. do decembra 2002.

Milan Milutinović je pred Haškim tribunalom bio optužen za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji ali je oslobođen po svim tačkama optužbe.

Milutinović danas više nije politička ličnost, a ne pojavljuje se ni u medijima preterano. Obično se može videti da različitim svečanostima i prijemima bitnim za neki istorjiski ili kulturni aspekt Srbije. Pa se tako našao i među zvanicama još uvek aktuelnog predsednika Srbije Nikolića, na svečanom prijemu povodom Dana državnosti.

foto: Beta

Pali su osmesi i rukovanje...

*Boris Tadić

Boris Tadić bivši predsednik Republike Srbije, bivši predsednik i bivši počasni predsednik Demokratske stranke i sadašnji predsednik Socijaldemokratske stranke, koja se i nije nešto proslavila...

Po zanimanju je psiholog.

Tadić je prvi put izabran za predsednika Srbije 27. juna 2004. na mandat od četiri godine, a 11. jula iste godine položio je zakletvu. Drugi, petogodišnji, mandat dobio je pobedom u drugom krugu predsedničkih izbora, 3. februara 2008. godine.

Na izborima održanim 6. maja 2012. je u drugom krugu 20. maja izgubio od protivkandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. Nikada nećemo zaboraviti njegov govor pri odlasku, kada je rekao da se "vidimo u nekom novom filmu".

I tako je prestao da bude glavni glumac tog FILMA...

Predsednik je postao Tomislav Nikolić. On je četiri puta je bio kandidat SRS za predsednika Srbije. Za predsednika države izabran je kao kandidat Srpske napredne stranke.

foto: Beta

Lepo je nekada biti i bivši

Bivši šefovi država nakon isteka mandata uživaju u određenim privilegijama. Neke traju samo šest meseci do godinu dana po isteku mandata, dok se druge mogu odužiti i na više godina, pa i decenija, a sve u zavisnosti od situacije.

Među privilegijama su:

- počasni naziv "bivši predsednik Republike"

- pravo na 80 odsto predsedničke plate dok se ne zaposli ili ne ode u penziju

- pravo da se vrati na posao koji je radio pre nego što je izabran na funkciju, u roku od tri meseca

- pravo na kancelariju, savetnika, sekretara onoliko koliko mu je trajao mandat

- službeni automobil sa vozačem onoliko koliko mu je trajao mandat

- obezbeđenje godinu dana po isteku mandata ili duže ako je potrebno

- diplomatski pasoš

- pristup arhivama iz vremena dok je bio na toj funkciji

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.