SRPSKI NAROD IMA PRAVO DA ZNA KAKVA MU JE BUDUĆNOST: Hil o situaciji na KOSOVU
Kristofer Hil, Foto: Printscreen/Youtube/Carnegie Council for Ethics in International Affairs

OGLASIO SE

SRPSKI NAROD IMA PRAVO DA ZNA KAKVA MU JE BUDUĆNOST: Hil o situaciji na KOSOVU

- To je nešto što svi pokušavaju da urade i ja se nadam da ćemo biti uspešni u tome - dodao je Hil.

Objavljeno: 19:40h

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil istakao je da srpski narod ima pravo da zna kakva mu je budućnost na Kosovu.

- Pre svega, mislim da je važno za srpsku zajednicu da može da vidi patrijarha. Mislim da je to nešto osnovno – za religijske slobode tamo. Mislim da nećete naći nikoga u međunarodnoj zajednici ko se protivi njegovog pravu da uđe na Kosovo i da se sastane sa vernicima. To je naš stav i nadam se da se ovo neće ponoviti - rekao je Hil u intervjuu za portal "Nova" povodom zabrane ulaska patrijarha na Kosovo i Metohiju.

Povodom podizanja borbene gotovost Vojske Srbije, on je istakao da "moramo da dođemo do tačke gde ćemo da smirimo situaciju i da se bavimo političkim pitanjima koja je neophodno rešiti".

- To je nešto što svi pokušavaju da urade i ja se nadam da ćemo biti uspešni u tome - dodao je Hil.

Kada je reč o barikadama, on smatra da su one "očigledno problem".

- Što se tiče barikada, one su očigledno problem. Posmatrano sa tačke gledišta srpske zajednice, ovo je za mnoge od njih protest. Želim da kažem da smo razumeli zbog čega su to učinili i da smo ih čuli, ali mislim da je vreme da ljudi, koji su postavili te barikade – da ih uklone. Nadam se da će biti spremni da, što pre moguće, uklone te barikade.

Upitan kada očekuje da bude potpisan sporazum između Beograda i Prištine, Hil je rekao da "nije dobar u predviđanju budućnosti".

Kristofer Hil
foto: Printscreen/Youtube/Carnegie Council for Ethics in International Affairs

- Imam dovoljno poteškoća da objasnim prošlost. Nadam se da će se to desiti što pre je moguće. Ali nadam se što pre. Nadam se da će ljudi koji su postavili barikade da iste te barikade uklone i da će nastaviti sa političkim procesom, sa smanjenim tenzijama, mirnijom situacijom, kako bismo mogli da rešimo pitanja koja su veoma važna.

On je podsetio da je "Zajednica srpskih opština već dogovorena i da je ona obaveza".

- Sad se bavimo pitanjem kako ona da se implementira. I ne mislim samo da je u redu nju formirati, već mislim da je to logično.

(Espreso/Kurir.rs/Nova s)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.