ESPRESO U SRCU MUFTILENDA:  Pratili smo Zukorlića 48 sati i snimili  BEZ CENZURE ono što niko do sada nije! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

EKSKLUZIVNO U NOVOM PAZARU

ESPRESO U SRCU MUFTILENDA: Pratili smo Zukorlića 48 sati i snimili BEZ CENZURE ono što niko do sada nije! (VIDEO)

Uz dobre domaćine, nije bilo teško obići sve znamenitosti grada u Raškom okrugu, i zaviriti u svaki kutak institucija
Objavljeno: 09:13h

Ekipa Espresa provela je dva dana u Novom Pazaru. Naš domaćin bio je bivši muftija, sada narodni poslanik Muamer Zukorlić. Sa njim smo pričali zašto je "ozloglašen" i zašto ga povezuju sa kriminalom, odakle novac za sve institucije koje su podignute u vreme dok je on bio muftija sandžački, obišli smo sporni objekat u centru koji je poslednjih meseci izazvao veliku pompu u medijima, prisustvovali namazu u Altun Alem džamiji, posetili staru novopazarsku banju, a pošto bivši muftija igra u slobodno vreme tenis, prisustvovali smo i jednom teniskom meču između Zukorlića i njegovog prijatelja...

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Uz dobre domaćine, nije bilo teško obići sve znamenitosti grada u Raškom okrugu, zaviriti u svaki kutak institucija nastalih u vreme kada je Zukorlić bio na čelu Islamske zajednice.

Pogledajte tizer celokupnog boravka u Novom Pazaru:

Prvo smo obišli Mešihat, a za one koji ne znaju, Mešihat je najviši verski i administrativni organ Islamske zajednice, koji se bavi organizacijom verskog života, izgradnjom i održavanjem objekata Islamske zajednice, saradnjom sa islamskim organizacijama i ustanovama u svetu. Tamo nam je domaćin bio generalni sekretar Samir Škrijelj, koji nam je dozvolio da "zavirimo" i u kabinet bivšeg muftije Muamera Zukorlića, u kojem je provodio vreme, i to 23 godine, koliko je bio na čelu Islamske zajednice.

U sklopu Mešihata nalazi se i Hajrat, Centar za humanitarni rad. Glavni fokus ove organizacije su sedam Vakufskih kuhinja u Sandžaku, u kojima se svakodnevno hrani 4.000 porodica.

Obišli smo i glasilo Islamske zajednice "Glas Islama", list o veri, društvu i kulturi, osnovan 1996. godine, i popričali sa glavnim i odgovornim urednikom Salahudinom Fetićem. Ono što je interesantno je, što je prvi glavni i odgovorni urednik, i osnivač bio tadašnji muftija sandžački Muamer Zukorlić.

Espreso je uspeo da "zaviri" i u školu Kurana u kojoj se podučavaju svi uzrasti pravilnom učenju Kurana, popriča sa sekretarom Džemilom Destanovićem, i da čuje od polaznika kako im je u ovoj školi, ali i da prisustvuje čitanju.

foto: Filip Plavčić

Sledeća destinacija bila je Medresa Gazi Isa - beg. To je srednja teološka škola, inače jedna od najstarijih ustanova Islamske zajednice. Ušli smo i u njihove spavaonice i učionice i otkrili kako učenici ove škole, iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Rožaja, Prijepolja, Bijelog Polja, Petnice, Priboja, Pljevalja, Plava, Bara, Podgorice, Dragaša, Peći, Skoplja, Novog Sada, Subotice, Pančeva, Beočina, Bora, Beograda, i drugih gradova žive.

Osmeh su nam izmamili i najmlađi polaznici predškolske ustanove Reuda, koja organizuje poludnevne i celodnevne boravke za decu, od jaslica do predškolskog uzrasta.

foto: Filip Plavčić

Ono što smo morali da proverimo, a što je intrigiralo srpsku javnost je Fakultet za islamske studije. Ovaj sporni objekat, za koji se u medijima predstavljalo da je fakultet lično bivšeg muftije Zukorlića smo obišli od prvog do poslednjeg sprata, popričali sa studentima, sa prodekanom prof. dr Admirom Muratovićem, i saznali u čemu je glavna problematika, oko koje se podigla velika pompa u medijima.

foto: Filip Plavčić

Takođe smo obišli još jedan objekat za koji se govori da je bivšeg muftije, i koji u medijima predstavljaju kao i Fakultet za islamske studije, a koji nema nikakve veze sa njim, a to je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru. Obišli smo i ove prostorije i uradili intervju sa generalnom menadžerkom ovog univerziteta dr. Elmom Zukorlić, inače suprugom bivšeg muftije Muamera Zukorlića. Ona nam je pričala o spornim akreditacijama, o univerzitetu, o problemima sa kojima se susreću, ali i o položaju žena u islamu, hidžabu..

foto: Filip Plavčić

Ušli smo i u prostorije televizije Sandžak i Refref radija, gde nas je pored dr. Elme Zukorlić ugostio u direktor Media centra Salahudin Fetić. Inače, Sandžak televizija je naslednica prve televizije "Ekran" u Novom Pazaru.

foto: Filip Plavčić

Bili smo i u BDZ - u gde smo uradili intervju sa bivšim muftijom Muamerom Zukorlićem, kako bismo posle dva dana obilaska svih institucija saznali zašto ga povezuju sa kriminalom, odakle novac i kako su podignute sve institucije koje smo obišli..

Bonus video:

Milan St. Protić intervju nedelje

(Milka Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.