MILOŠEVIĆ JE JEDINI PREDSEDNIK KOJI JE IMAO 2 DOČEKA U ČAČKU: Dok su mu jedni KLICALI, drugi su ga GAĐALI JAJIMA!
Slobodan Milošević, Foto: EPA / Vladimir Dimitrijević

20 GODINA

MILOŠEVIĆ JE JEDINI PREDSEDNIK KOJI JE IMAO 2 DOČEKA U ČAČKU: Dok su mu jedni KLICALI, drugi su ga GAĐALI JAJIMA!

Četiri godine nakon Miloševićeve posete, njegova partije izgubila je vlast u Čačku

Objavljeno:

Na današnji dan pre tačno dve decenije, davne 1992. godine, prvi predsednik Republike Srbije, Slobodan Milošević, prvi i jedini put posetio je grad na Moravi, a građani tada opštine Čačak priredili su mu čak dva dočeka. Naime, ispred opštinske zgrade okupile su se pristalice tadašnjeg predsednika, ali i oni koji nisu podržavali politiku koji je tada sprovodio SPS, a Milošević je iz Čačka ispraćen povicima i gađanjem kovanicama i jajima.

Tadašnji predsednik skupštine opštine Čačak, Rodoljub Petrović kaže da je narod Miloševića dočekao srdačno.

„Deo prisutnih u pozadini je vikao i skakao, ali predsednik ništa nije čuo dok nije došao do glavnog ulaza u zgradu opštine. Prilikom boravka pitao nas je šta je najpreče da se uradi u Čačku“, navodi Petrović.

1 / 3 Foto: RINA

Sa druge strane, tadašnji opozicioni aktivisti ističu da je Miloševiću priređen doček zvižducima, povicima i gađanjem, kakav je i dolikovao zbog svega što se dogodilo od njegovog dolaska na vlast. Kako je rekao Velimir Ilić, došlo je do spontanog okupljanja građana, i prvi put u dotadašnjoj vladavini Milošević je doživeo fijasko, odnosno bio je oteran.

„Tada se videlo da se narod u pojedinim sredinama oslobodio, pre toga je bio u strahu, proganjan i privođen. Telima su branili demokratiju, tražeći promene i slobodu“, ističe on i dodaje da je to vreme bilo teško za opoziciju, ali da je ista imala veliku podršku naroda.

Slobodan Milošević
foto: Youtube printscreen

Četiri godine nakon Miloševićeve posete, njegova partije izgubila je vlast u Čačku, odakle je 2000. godine i krenula „Buldožer revolucija”, događaj kojim je Milošević zbačen sa vlasti, a Srbija krenula putem tranzicije i demokratije. A da li je stigla tamo gde je tada naumila, ostaje na istoriji da da odgovor.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.