DAČIĆ: Srbi na KiM neće ostati bez podrške države, imamo 3 crvene linije koje ne prelazimo
Ivica Dačić, Foto: Aleksandra Ćolić

oglasio se

DAČIĆ: Srbi na KiM neće ostati bez podrške države, imamo 3 crvene linije koje ne prelazimo

On je istakao da su crvene linije za Srbiju da ne želi nove pregovore o Briselskom sporazumu i Zajednici srpskih opština, niti Kosovo u UN, kao i fizička bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji

Objavljeno:

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da će u narednim danima Srbija biti izložena raznim vrstama pritisaka, ali da Srbija ima crvene linije preko kojih neće preći, prenosi Tanjug.

- Sigurno neće ostati bez podrške svoje države. Mogu da budu sigurni da ćemo mi uložiti maksimum napora diplomatskih, nadam se samo diplomatskih i politički da zaštitimo naš narod na Kosovu i Metohija, ako treba i onih drugih svakako - poručio je Dačić gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS.

On je istakao da su crvene linije za Srbiju da ne želi nove pregovore o Briselskom sporazumu i Zajednici srpskih opština, niti Kosovo u UN, kao i fizička bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

Ivica Dačić
foto: Aleksandra Čolić

- Koje su naše crvene linije: Prvo nema pregovora o onome o čemu smo se već dogovorili. Drugo nema priznavanja nezavisnosti, odnosno članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama. Treće - nema fizičkih napada odnosno ugrožavanja bezbednosti Srba. To su naši crvene linije. Mi smo spremni za mir, ali za to je potrebna i druga strana - ističe Dačić.

Srbima koji su ovog jutra na barikadama poručio je država uz njih. Naglasio je i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno podmeće požare, što predstavnici međunarodne zajednice tolerišu.

- Zapadu je jasno ko može da izazove nestabilnost - kazao je šef srpske diplomatije.

Ivica Dačić, Aleksandar Vučić
foto: Aleksandra Ćolić

Navodi da u narednim danima u Srbiju dolazi savetnik državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, kao i državni ministri za Evropu Francuske i Velike Britanije.

- Dok će 15. decembra, tako bar najavljuju u Briselu, predstavnici Prištine podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. Od tog trenutka će krenuti različiti pritisci na Srbiju - ukazao je Dačić.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.