Timoti Les: SLEDI NOVO CEPANJE DRŽAVA na Balkanu!
Foto: Printscreen, Youtube

CRNA PRognoza

Timoti Les: SLEDI NOVO CEPANJE DRŽAVA na Balkanu!

"Mislim da trenutne multietničke države ne mogu opstati. Manjinsko stanovništvo Bosne, Makedonije i Kosova nikad nije prihvatilo legitimitet tih država, a mnogi su se prihvatili oružja tokom raspada Jugoslavije kako ne bi postali deo nečega što oni smatraju tuđom državom", rekao je Les
Objavljeno:

Timoti Les, jedan od najvećih zapadnih poznavalaca prilika na Balkanu, koji je nedavno uzburkao javnost u regionu izjavom da će se BiH podeliti između Srbije i Hrvatske, ponovo govori o prekrajanju granica, ističući da je to jedini način da se sačuva mir na Balkanu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

"Mislim da trenutne multietničke države ne mogu opstati. Manjinsko stanovništvo Bosne, Makedonije i Kosova nikad nije prihvatilo legitimitet tih država, a mnogi su se prihvatili oružja tokom raspada Jugoslavije kako ne bi postali deo nečega što oni smatraju tuđom državom", rekao je Les za hrvatski "Express".

"Politika Evropske unije je propala i najveći dokaz toga je sve veća opasnost od nestabilnosti u regionu. Amerikanci su uspeli da obuzdaju separatizam u devedesetim i ranim dvijehiljaditim korištenjem 'tvrde sile'. Tačnije, uspostavili su kvazikolonijalnu civilnu vlast i rasporedili hiljade vojnika NATO-a koji su mogli da silom uklone s vlasti separatističke političare", rekao je Les i dodao da je Evropa imala potpuno drugačiji, odnosno da se oslonila na moć diplomatije i državama regiona nudila nagradu pristupanja Uniji u zamenu za stabilizaciju i mir u državi.

"Njihova ideja bila je da se razne balkanske države dobrovoljno uključe u radikalnu reorganizaciju svojih političkih i ekonomskih sistema u zamenu za nagradu članstva u EU. U procesu, siromašne, autoritarne i nelegitimne države će se pretvoriti u svojevrsne prosperitetne, demokratske i inkluzivne u kojima će manjine trajno živeti", rekao je Les.

On upozorava da postoje dva osnovna problema s pristupom na koji se odlučila Evropska unija. Prvi je taj da SAD nikada nisu stvarno porazile separatizam, nego su ga samo potisnule, a drugi je da Evropska unija nikada nije imala 'Plan B' koji bi aktivirala ako bi politika povećanja EU doživela neuspeh.

Les ističe da su problemi postali jasniji sad kad Evropska unija doživljava sve veće krize, a "avet separatizma se vraća u region".

BONUS VIDEO:

Pitali smo građane da li se plaše novog rata na jugu Srbije?

(Espreso.co.rs / Nezavisne)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.