UVOD U FORMIRANJE NOVE VLADE: Počela sednica Skupštine Srbije, pred poslanicima Zakon o ministarstvima
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

jesenje zasedanje

UVOD U FORMIRANJE NOVE VLADE: Počela sednica Skupštine Srbije, pred poslanicima Zakon o ministarstvima

U zakonskom predlogu, objavljenom na sajtu parlamenta navedeno je da će postojati Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Srbije započeli su, uz intoniranje himne "Bože pravde", prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja na kojoj će razmatrati izmene i dopune Zakona o ministarstvima, kao uvod u formiranje nove Vlade Srbije.Predlog izmena tog zakona podnelo je 148 poslanika, a njime je predvidjeno da buduća vlada ima 25 resora, odnosno četiri više nego aktuelni kabinet premijerke Ane Brnabić.

Predlog izmena i dopuna zakona o ministarstvima poslanicima će predstaviti šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve" Milenko Jovanov.

U odnosu na aktulenu Vladu Srbije, u novoj vladi prema predlogu zakona umesto Ministarstva prosvete nauke i tehološkog razvoja postojaće Ministarstvo prosvete i novo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Sednica
foto: Marina Lopičić

Novo će, po predlogu, biti i Ministarstvo za javna ulaganja, dok će umesto dosadašnjih Ministarstva kulture i informisanja i Ministrastva trgovine, i turizma i telekomunikacija postojati Ministarstvo kulture, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

U zakonskom predlogu, objavljenom na sajtu parlamenta navedeno je da će postojati Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Tu su i Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U predlogu su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za evropske integracije.

Uz Ministarstvo zdravlja tu su i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo sporta, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za javna ulaganja.

Predloženo je da Izmene i dopune Zakona o ministarstvima budu jedina tačka dnevnog reda sednice, a glasanje se očekuje do kraja nedelje.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.