MOŽE LI ANONIMUS DA POSTANE PREDSEDNIK SRBIJE? Kandidat može da padne zbog DVA uslova!
Foto: Profimedia

nije mala stvar

MOŽE LI ANONIMUS DA POSTANE PREDSEDNIK SRBIJE? Kandidat može da padne zbog DVA uslova!

Da bi dobili finansiranje iz budžeta, moraju da pripreme novac ili nekretnine u vrednosti od najmanje 26 miliona dinara
Objavljeno:

Da bi se neko kandidovao za predsednika mora da ima 10.000 potpisa. To je za neke kandidate "mačji kašalj", za druge - pravi posao. A ukoliko želi da dobije budžetski novac za predsedničku kampanju, pretendent na mesto prvog čoveka Srbije mora da položi jemstvo.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Pre starta trke za predsednika Srbije, da bi overili potpise, kandidatima je potrebno oko pola miliona dinara. Da bi dobili finansiranje iz budžeta, moraju da pripreme novac ili nekretnine u vrednosti od najmanje 26 miliona dinara (koliko je iznosilo jemstvo za prošle izbore).

Ovi podaci govore da je kandidatura za predsednika države ipak krupan zalogaj, i da ne može baš svako da se kandiduje. Međutim, iako su pravila jasna, neki kandidati polažu nade na društvene mreže, pa planiraju svoju kandidaturu da baziraju upravo na njima.

Međutim, koliko je to dobar potez?

foto: Beta

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Espreso kaže da kampanja ne može da se zasniva samo na marketingu preko društvenih mreža, iako je to svakako jedan vid marketinga.

- Ne mogu društvene mreže da zamene direktan kontakt sa građanima, koji se ostvaruje kada obilazite mesta i uživo komunicirate sa njima. Društvene mreže su važno sredstvo, ali daleko od toga da može da se ostvari neki bolji rezultat ako se kampanja bazira samo na tome - rekao je Dejan Vuk Stanković.

Prema njegovim rečima, nije lako kandidovati se za predsednika, ali, uslovi bi trebalo da budu još strožiji, smatra on, da kandidatura za predsednika ne bi izgledala kao neki karneval.

- Oko šest miliona je biračko telo Srbije, a predsedničkih kandidata će biti sigurno dvocifren broj. To je sve jer Srbija još nije demokratsko društvo. Biće poplava kandidata, većina će da osvoji neke simbolične rezultate. Baš zato treba da se kriterijumi pooštre, da bi se shvatila ozbiljnost izbora - rekao je Stanković.

foto: Privatna arhiva

Donedavni predsednik Pokreta socijalista Bratislav Jugović, koji planira da se kandiduje za predsednika Srbije, za Espreso kaže da nije ničiji igrač i da nema sredstava, pa će da koristi društvene mreže za predstojeću kampanju.

- Niko me ne poziva da finansira moju kampanju, a i da me poziva ne bih pristao. Na ove izbore izlazim da bih u fokus stavio ideje levice, izlazim kao lažni doktor nauka, borim se za bolji status obrazovanja u društvu. A, kao lažni doktor nauka borim se protiv svih lažnih, lažnog zaštitnika građana Saše Jankovića, lažnog patriote Boška Obradovića, lažnog levičara i narko - levičara Ivice Dačića - rekao je Jugović, i dodao da će se boriti protiv svih protiv kandidata.

On kaže da koristi ono što mu je na raspolaganju, i da bi voleo da ima sekunde na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, i velike spotove, ali to mu nije dostupno.

- Voleo bih naravno sve to, ali ne mogu da priuštim. Dakle, moram da koristim ono što ne košta puno, ili košta 0 dinara, tribine, ulazak na pijace među ljude sa megafonom. Praviću klipove i slati poruke korisnicima Fejsbuka i društvenih mreža - rekao je Jugović, koji ne želi da potcenjuje birače u Srbiji, i smatra da postoji mnogo načina da se do njih dođe.

Bonus video:

Espreso Intervju: Dragan Šutanovac

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.