SAMIT U PRAGU: Predsednik Vučić se obratio javnosti
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Pink

obraćanje

SAMIT U PRAGU: Predsednik Vučić se obratio javnosti

Moram da kažem da sam na drugom panelu dobio informaciju da su svoje nezadovoljstvo izrazili i Orban i Rama

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se na Samit u Pragu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice.

U obraćanju iz Praga predsednik je rekao da se mnogo dobrih stvari tu čulo.

– Izgradnja takozvanih povezujućih transmisionih sistema je važan za nas. Sa Norveškom radimo energetiku i na osnovu njihovih preporuka donosimo zaključke – rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

- Kojim putem će Evropa da ide. Izgradnja povezujućih transmisionih sistema, novih interkonektora, gasovoda, naftovoda, da bi mogli da se koriste energetnti iz celog sveta. U subotu ćemo pričati više o novim investicijama. Zahvalio sam se Evropljanima na podršci za izgradnju interkonektora sa Bugarskom - kazao je on.

Vučić je rekao da očekuje predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva uskoro u Beogradu, kako bi se osigurali novi izvori gasa.

- Ovo što smo sa Rusima radili bilo je po dobrim cenama. Želeli smo da nastavimo, ali nismo uspeli da se dogovorimo. Želim ljudima i da objasnim šta se ovo desilo sa naftom. Juče, na tom sastanku, kada je već sve trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske, a podržano od strane dve zemlje, jedne baltičke, i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, sa dnevnog reda je skinula ta tema. Hrvatski premijer je izašao sa tezom da nije fer da Srbija ima tu cenu nafte.

Vučić se zahvalio predsedniku Bugarske Radevu i premijeru Grčke Micotakisu, koji su istakli da nije fer to što je predloženo.

- Moram da kažem da sam na drugom panelu dobio informaciju da su svoje nezadovoljstvo izrazili i Orban i Rama. Nije loše što je ta odluka za sada odložena. Mi smo manji potrošač i od Mađarske, Češke i Bugarske, pa bi to sada valjda smetalo, a ovi troše više ruske nafte pa ne smetaju. Nikakve tu želje nije bilo nego da se napakosti Srbiji - kaže on.

Prag
Pragfoto: Profimedia

Predsednik kaže da ga čeka bilateralni sastanak sa Pedrom Sančezom, dok pravo sa obraćanja medijima ide na sastanak sa Šolcom i Makronom.

- Sa Ursulom fon der Lajen večeras bilateralni sastanak. Dobio sam informacije da će tema razgovora sa Šolcom i Makronom biti Kosovo i Metohija. Razgovarao sam sa mnogo lidera evropskih, i o posetama - kaže Vučić.

On je dodao da će i predsednik Češke Miloš Zeman doći u Srbiju, i da mu je državnik rekao da se nada da će mu to biti poslednja poseta.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.