BIH DAN POSLE IZBORA: Ko je pobednik, ko apsolutni pobednik, a ko gubitnik izbora?
Ilustracija, Foto: Promo

KURIR TELEVIZIJA

BIH DAN POSLE IZBORA: Ko je pobednik, ko apsolutni pobednik, a ko gubitnik izbora?

Šta će se promeniti u BiH nakon održanih opštih izbora?

Objavljeno:

U BiH održani su opšti izbori. Predsedništvo Bosne i Hercegovine pretrpeće promene, sudeći prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK), dok Milorad Dodik vodi u neizvesnoj trci za predsednika Republike Srpske.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, objavljenim jutro posle opštih izbora, u tročlano Predsedništvo BiH kao srpski član predsedništva ući će Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata) iz Republike Srpske, ispred bošnjaka ući će Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija) koji je na iznenađenje svih pobedio Bakira Izetbegovića i Željko Komšić (Demokratska fronta) iz Federacije BiH ispred Hrvata. Dok su rezultati za srpskog člana predsedništva BiH bili ubrzo poznati, neizvesno je bilo u trci za predsednika Republike Srpske. Prvo je izašao PDP sa svojim podacima i proglasio pobedu njihovog kandidata Jelene Trivić, a nešto kasnije obratio se i Milorad Dodik sa svojim podacima i istakao da ubedljivo vodi, ali da će sačekati zvanične rezultate da se to i potvrdi.

Centralna izborna komisija je saopštila da u trci za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik, na 90 posto obrađenih biračkih mesta kandidat SNSD-a i dosadašnji član Predsedništva BiH, ima prednost u odnosu na Trivićku iz PDP-a za oko 30 000 glasova. PDP traži da izbori u Republici Srpskoj budu ponovljeni.

Ko je pobednik, ko apsolutni pobednik, a ko gubitnik izbora?

Zbog čega su obe partije proglasile pobedu u trci za predsednika Republike Srpske u izbornoj noći?

Šta će se promeniti u BiH nakon održanih opštih izbora?

Gosti “Usijanje”

Zoran Milosavljević politikolog

Milovan Božinović diplomata

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.