OGLASIO SE SINIŠA MALI: Ovo je OTKRIO
Siniša Mali, Foto: Printscreen

domaćin

OGLASIO SE SINIŠA MALI: Ovo je OTKRIO

On je istakao da je organizacija tog dogadjaja prilika da se pokaže da "zajedno možemo da budemo jači"

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas povodom kandidature grada Beograda za domaćina medjunarodne Specijalizovane izložbe "Ekspo 2027" da je Srbija do sada uspešno organizovala sve manifestacije čiji je bila domaćin.

Predlog Srbije je da se Specijalizovana izložba "BEOGRAD EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027" sa temom "Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve"/"Play for Humanity – Sport and Music for All" održi u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Mali je na konferenciji za novinare rekao da je Beograd u konkurenciji pet gradova za organozovanje medjunarodne izložbe i da je ta prilika iskorišćena da se dokaže da je glavni grad Srbije sposoban da bude domaćin jednog ovakvog događaja.

"Uprkos krizi u svetu Srbija je zadržala mir i stabilnost i zato smatramo da bi Ekspo bio sjajna prilika za region i za Beograd i da nam to bude dodatni podsticaj da budemo još bolji. Poslednji Ekspo u ovom regionu bio je održan 1991. u Bugarskoj. Zato je krajnje vreme da Ekspo ponovo dođe u ovaj deo Evrope", rekao je Mali.

On je istakao da je organizacija tog dogadjaja prilika da se pokaže da "zajedno možemo da budemo jači".

"Ako dobijemo domaćinstvo očekujemo 1,1 milijardu evra prihoda, takođe očekujemo preko 100 zemalja koje bi učestvovale u ovom događaju. Beograd i Srbiju imaju niz aduta koje koriste da dobiju ovu važnu manifestaciju. Srbija je u poslednjim godinama uspešno organizovala sve moguće manifestacije, kao što su Svetsko prvenstvo u rvanju, Samit pokreta nesvrstanih", rekao je Mali.

Ministarka trgovine i turizma Tatjana Matić je kazala da smatra da je Srbija favorit za organizovanje izložbe Ekspo 2027.

"Grad Beograd je uspeo da zabeleži rekordne rezultate u turizmu uprkos krizi, već sada imamo rast deviznog priliva. Rast broja stranih turista je veći od 104 odsto. Procena da će tokom Ekspa doći oko 2,6 miliona turista je veoma realna i moramo izgraditi još smeštajnih kapaciteta", rekla je ona.

Navela je da iz Beograda postoje direktne avio-konekcije sa svim glavnim gradovima u EU, da postoji direktan let do SAD, a da će narednom periodu biti uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Kine, što je veoma značajno za organizaciju jednog ovakvog događaja. ; Predsednik Izvršnog komiteta Medjunarodnog biroa za izložbe (BIE) Alan Berže istakao je da je video odlučnost članova vlade Srbije da organizuju svetsku izložbu.

Podsetio je da su, pored Srbije, kandidati za organizaciju te manifestacije Tajland, Argentina, Španija i SAD.

"Ove naše misije imaju za cilj da se izradi jedan izveštaj, ali taj izveštaj nije presudan, već treba da se oceni održivost projekta, da se proveri da su svi preduslovi za održavanje Ekspo ispunjeni. Generala skupština će imati tajno glasanje na proleće 2023. godine i od pet kandidata odabraće domaćina. Međunarodni Ekspo biro ima 170 glasova i svi oni će glasati", rekao je Berže.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.