(UŽIVO) POSEBNA SEDNICA SKUPŠTINE Vučić: Ulazimo u krizu, Zapad želi Putinu iz ruku da IZBIJE KOSOVO kao argument
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/RTS

iz minuta u minut

(UŽIVO) POSEBNA SEDNICA SKUPŠTINE Vučić: Ulazimo u krizu, Zapad želi Putinu iz ruku da IZBIJE KOSOVO kao argument

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je za RTS da će ova sednica trajati dva dana

Objavljeno: 13:24h

Ulazimo opet u krizu za koju ne znamo kako će biti rešena, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije, gde danas predstavlja izveštaj o Kosovu i Metohiji.

- Zato želim da pozovem Kvintu, da povede računa da će doći kraj tom strpljenju. Srbi taj zulum više ne mogu da trpe - naveo je Vučić.

Kako je kazao, molio je Srbe da ne napuštaju prištinske institucije, ali ako ne budu imali izbora, oni će čuvati svoja ognjišta.

- Mi ćemo sačuvati naš narod na Kosovu i Metohiji, to je moj stav koji je dobro poznat međunarodnoj zajednici - rekao je Vučić.

"Rastu pritisci"

Kako je naveo, pritisci na Srbiju rastu, i to će se dešavati i u narednom periodu.

Istakao je i da se odvija opšta borba za Kosovo svim političkim i diplomatskim sredstvima.

- Očekujem i osmu državu koja će povući priznanje Kosova - naveo je Vučić.

Rekao je da ne veruje da je moguće postići bilo kakav dogovor sa albanskim rukovodstvom, jedino što ih interesuje je primena sile.

- Jasna promena političke armature pregovora je s ciljem da se krećemo ka neformalnom priznanju KiM. Imaćemo tešku situaciju za svoju zemlju - naveo je Vučić.

On je pomenuo i Zapad, dodavši da je jedna od zamisli da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "izbije argument Kosova iz ruke".

- Zapad te paralele sa Krimom želi da izbegde - istakao je Vučić.

"Nemam nameru decu da šaljem u rat"

On je dodao da "ne insistiramo na miru zato što smo slabiji, ne želim da budem predsednik koji će bilo kojoj majci, srpskoj ili albanskoj, da vrati dete u kovčegu".

- To znači da kao vrhovni komandant nemam nameru da našu decu šaljem u rat. Pravo na život moramo da imamo i mi Srbi i Albanci, i onda ćemo pomoći da svi drugi pronađu mir u Srbiji - naveo je Vučić.

"Nikada priznanje nezavisnosti"

- Kada je nešto za naciju bolno, onda tome mora da se pristupa odgovorno i zajednički. Neophodno je da se prevaziđu partijske i druge razlike. Narodna skupština je pravo i jedino mesto gde se razgovor o jednom ovakvom pitanju može voditi dubinski - rekao je Vučić, dodavši da prema poslednjim procenama na Kosovu i Metohiji živi 100.000 Srba.

Kako je kazao, neophodno je "da budemo realni, a ne da se bavimo fantazmagorijama".

- Moramo i sopstvene mitove da prilagodimo, razumevajući koliki je njihov značaj u stvaranju celokupnog duha srpskog naroda, ali isto tako da izbegnemo opasnosti - naveo je Vučić.

Kao je kazao, na Kosovu, "tamo na zajedničkom, treba da pronađemo život za Srbe i ništa manje za Albance".

- To je težak zadatak koji moramo da završimo da bismo preživeli i opstali kao država i narod. Sve drugo vodi ka još jednom povlačenju, gubitku i novoj dozi pustih snova, koje niko neće moći da ostvari. U politici je važno da ljudima ponudimo što je realno i moguće - naveo je Vučić, dodavši da su šanse "da odemo u ambis prilično jednostavne i pogrešnom politikom, ako bi se služili, gotovo izvesne".

Dodao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ni posredno ni neposredno.

- Kao neko ko se zakleo nad Ustavom, Republika Srbija neće ni posredno ne neposredno priznati takozvano Kosovo, niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese, ali i borbe za poštovanje međunarodnog prava - naveo je Vučić.

"Zanimaju ih samo statusna rešenja"

Kako je kazao, "ako se zaglavimo u prošlosti bolja budućnosti će nam biti nedostižna".

- Molim građane Srbije da budemo racionalni i realni, i da znamo šta je to što je moguće - naveo je predsednik Srbije.

Kako je dodao, Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize, i istakao da je bila dosledno opredeljena za dijalog.

- Sve drugo vodi u nestabilnost - naveo je on, i istakao da je "Srbija više nego desetostruko jača nego što je bila, i zato smo molili one koji su stvorili one u Prištini da ne provociraju".

Kako je naveo, u Evropskoj uniji (UN) najmoćnije sile su priznale nezavisnost Kosova, kao i SAD.

- Sve što bi Albanci uradili uvek će stati na njihovu stranu, to je njihovo čedo, stvorili su ga, odgajali i nastaviće da to da rade - istakao je Vučić, dodavši da je "stotine miliona dolara i evra je uloženo kako bi raspolutili srpski narod, to su radili nebirajući sredstva, sa ciljem da naprave neke nove Srbe koji bi priznal

Kako je istakao, "ovde su u pitanju statusna rešenja i ništa ih više ne zanima".

- Ni život građana niti bilo šta drugo, a nas to zanima - naveo je.

On je rekao da se uspelo u tome da se očuvamo jedinstvo srpskog naroda na KiM, kao i da su Srbi razumeli da moraju da budu jedinstveni, "i da samo tako možemo da se odupremo pritiscima i sačuvamo svoje interese".

"Zapad ne želi da poštuje Rezoluciju 1244"

Predsednik Srbije rekao je da je važno postignuće to što "smo odbranili pravo na upotrebu srpskih ličnih karata, što, kako neki tvrde, nije bilo moguće ranije".

- Srbi sada mogu slobodno da se kreću, ali to neki ne žele da primete - naveo je on.

Kako je istakao, izvor krize dijaloga, sistemski problem, proističe iz dve stvari.

- Zapadni svet ne želi da poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244, a mi jedino možeo da se pozivamo na međunarodno pravo. Oni, međutim, neće da čuju za to, kažu da su stvari na terenu izmenile Rezoluciju - naveo je Vučić.

Kako je dodao, drugi problem je što njih ne zanimaju potpisani sporazumi, dugogodišnja obrazloženja oko ustava i neformiranje ZSO.

- Moram da kažem da je signal na bolje to što sada kažu da će morati da se formira ZSO, a ako me pitate da li će se to desiti, sumnjam - naveo je Vučić.

Dodao je da se o nestalima se pregovara, ali da je "problem u jednoj rečenici koja bi trebalo Srbiju da označi odgovornom".

- Iz toga proizlazi njihov dalji zahtev za kompenzacijama i ratnoj šteti, a Srbija osuđena za zločine, čak i za genocid - rekao je Vučić.

Dodao je da on ne zna kako će se sve okončati.

- Ali znam da ću dati sve da se očuvaju interesi Srbije, da imamo mir sa Albancima. Neki bi više voleli da kličemo sukobu i ratu, ali mi želimo da kličemo miru i napretku. Da li ćemo uspeti? Daćemo sve od sebe, ali to ne zavisi samo od nas - rekao je Vučić.

"Ne znam kako će se sve završiti"

Dodao je da on ne zna kako će se sve okončati.

- Ali znam da ću dati sve da se očuvaju interesi Srbije, da imamo mir sa Albancima. Neki bi više voleli da kličemo sukobu i ratu, ali mi želimo da kličemo miru i napretku. Da li ćemo uspeti? Daćemo sve od sebe, ali to ne zavisi samo od nas - rekao je Vučić.

Kako je rekao, brine i institucionalno nasilje, uskraćivanje elementarnih prava Srbima kao što je glasanje na izborima.

- Zapretili su nasilnim preuzimanjem kontrole nad energetskim strukturama na severu. Namera Prištine je da nametne ukidanje srpskih ličnih karata i registarskih tablica - naveo je Vučić.

Naveo je da se dijalog suštinski nije pomerio, i "zato imamo na terenu jednostrano delovanje Prištine i povećani broj incidenata, što unosi strah kod Srba koje hoće da proteraju sa svih enklava sa juga i sa severa KIM".

- Počinioci tih incidenata budu privedeni pa pušteni. Događaji na terenu su da se suočavamo sa izuzetno teškom bezbednosnom situacijom, a na to ukazuje i poslednji slučaj Mitrović u Babinom Mostu - rekao je Vučić.

Istakao je da na severu traje kontinuirana kampanja zastrašivanja Srba, što izaziva reakciju građana.

- Po prvi put se pojavljuju osobe u novim, različitim uniformama koji traže da brane Kosovo i Metohiju. To dovoljno govori o složenosti situacije - istakao je Vučić.

Kako je kazao, zaključno sa današnjim danom samo dve osobe, iz Prizrena i Leposavića, su se prijavila za preregistraciju.

- Ti ljudi neće da se odreknu srpskog imena i prezimena, svojih tablica, ne smetaju im albanske, ali neće da se odreknu Srbije i to je njihov greh - rekao je predsednik Srbije.

Uloženo na KiM najviše u proteklih 40 godina

On je dodao da je u poslednjih 10 godina uloženo više novca u KiM nego u 40 godina pre toga, iako se broj srpskog stanovništva na KiM smanjio za dve trećine.

- Situacija je teška i neizvesna ali smo se sve vrema trudili da omogućimo dostojanštven život našim građanima na Kosovu, i da pokažemo šta je to što možemo da učinio za njih - rekao je Vučić.

Svađa oko mesta

Inače, sednica je počela minutom ćutanja za preminulog poslanika i potpredsednika Skupštine Srbije Božidara Delića.

Na samom početku bilo je negodovanja, i to oko mesta za sedenje pojedinih poslanika, među kojima je bio i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

Njemu je Orlić rekao da nije u redu da se na dašnašnjoj sednici raspravlja o tome gde će ko da sedi, nakon čega je Jovanović ostao da stoji ispred skupštinskih klupa.

Osim Vučića, sednici prisustvuju i direktor Kancelarije za KiM, kao i predstavnici Srba sa Kosova.

Jedina tačka dnevnog reda je ovaj izveštaj.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je za RTS da će ova sednica trajati dva dana, i naveo da će Vučić govoriti o svim problemima sa kojima se Srbija suočava i izazovima koji predstoje.

On je naveo da će posebnoj sednici prisustvuju i članovi diplomatskog kora, ali i drugi predstavnici koje odrede parlamentarne stranke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.