MODEL DVE NEMAČKE ZA KIM: Da li je ovo rešenje ili zamka za kosovski čvor?
Foto: Kurir tv

usijanje

MODEL DVE NEMAČKE ZA KIM: Da li je ovo rešenje ili zamka za kosovski čvor?

Još jedna nezvanična vest je da se i Ketrin Ešton, nekadašnja komesarka EU za spoljnu politiku vraća u igru i uključuje u pregovore i to sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine

Objavljeno:

Brojni predlozi su se čuli za rešenje kosovskog čvora, ali svih ovih godina nijedan se nije pokazao uspešnim, a umesto novih i konstruktivnih, stižu reciklirani i nepouzdani!

Tako je ponovo oživljen model - dve Nemačke, a u Prištini se već spekuliše i pita da li to znači da je predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odustao od međusobnog priznanja.

Još jedna nezvanična vest je da se i Ketrin Ešton, nekadašnja komesarka EU za spoljnu politiku vraća u igru i uključuje u pregovore i to sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine. Iako je model dve Nemačke varijanta koja ne obavezuje Srbiju da prizna tzv. Kosovo, ipak bi ono dobilo određenu potvrdu državnosti jer bi postalo član Ujedinjenih nacija, a to je za Srbiju neprihvaljtivo.

Da li je model dve Nemačke rešenje za kosovski čvor ili zamka? Ko ga potura i kome odgovara? Da li će se predlog naći na pregovaračkom stolu ili samo u političkim kuloarima?

Gosti Usijanja:

dr Rajko Petrović, naučni saradnik Instituta za evropske studije

Aleksandar Gajović, književnik i novinar

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Gledajte Usijanje na Kurir televiziji od 19.20 časova!

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.