BRAĆO RUSI, POMOZITE, TRUJU ME! Ovo je Slobino poslednje PISMO iz Haga PRED SMRT! Jedan detalj ledi krv u žilama
Slobodan Milošević, Foto: EPA / Vladimir Dimitrijević

ROĐEN NA DANAŠNJI DAN

BRAĆO RUSI, POMOZITE, TRUJU ME! Ovo je Slobino poslednje PISMO iz Haga PRED SMRT! Jedan detalj ledi krv u žilama

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001, a 28. juna izručen Hagu

Objavljeno:

Nekadašnji predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević rođen je na današnji dan 1941. godine u Požarevcu, u porodici oca Svetozara i majke Stanislave Milošević. Bio je jedan od osnivača i prvi predsednik Socijalističke partije Srbije, od njenog osnivanja u julu 1990. do svoje smrti u martu 2006.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001, a 28. juna izručen Hagu. Pronađen je mrtav 11. marta 2006. i sahranjen je u dvorištu kuće u Požarevcu, ispod lipe.

Postojale su spekulacije da Milošević nije adekvatno lečen u Hagu, a to potvrđuje i Miloševićevo pismo od 8. marta 2006. U pismu koje je uputio tadašnjem šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu Milošević ga obaveštava o „aktivnim, namernim postupcima uništavanja njegovog zdravlja“.

Slobodan Milošević
foto: Printscreen

Tribunal, tvrdi Milošević, pokušava da ga otruje. Kao dokaz navodi da je analiza krvi od 12. januara 2006, čije je rezultate dobio 7. marta, pokazala prisustvo „izuzetno jakog leka koji se koristi u lečenju lepre i tuberkuloze“, koji on nije koristio, budući da u proteklih pet godina nije uzimao nikakve antibiotike.

"Oni koji mi ubacuju lek za lepru sigurno ne mogu da me leče. I oni od kojih sam branio zemlju u ratu i koji imaju interes da me ućutkaju takođe. Obraćam vam se u očekivanju da mi pomognete u zaštiti od kriminalnih aktivnosti u instituciji koja radi pod znakom OUN i da što pre budem u mogućnosti da dobijem adekvatno lečenje u vašoj bolnici", napisao je Milošević samo tri dana pre nego što je preminuo.

Slobodan Milošević
foto: Printscreen

Marija Milošević, ćerka bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića odobrila da se objave i nepoznati detalji o njegovim poslednjim danima u haškoj ćeliji broj E 04. Kako je objavljeno, u noći između 10. i 11. marta 2006. godine sve kamere u Sheveningenu navodno su bile isključene, što je predstavljalo presedan.

Prof. dr Vukašin Andrić na promociji svoje knjige „Anatomija sudskog ubistva“ rekao je da Slobodan Milošević nije umro ujutru 11. marta 2006. godine, već je ubijen "droperidolom" dan ranije, između 22.30 i 23 sata u svojoj ćeliji E04.

Slobodan Milošević
foto: Printscreen

Andrić je bio član lekarskog tima bivšeg jugoslovenskog predsednika.

- On je 10. marta uveče oko 22 sata otišao u svoju ćeliju i neko mu je u hranu ili čaj stavio ampulu "droperidola“. Iako je bio ubeđen da ga truju lekom za lepru "rifampicinom“, skoro sam siguran da su ga ubili "droperidolom“, lekom koji kod takvog bolesnika kakav je bio Slobodan dovodi do apsolutne aritmije i u roku od pola sata pacijent umire. Ovo su donekle potvrdili i toksikolozi iz Bona. Posle smrti rađena je toksikologija paralelno u Hagu i Bonu. I upravo su nemački eksperti posumnjali da u urinu ima tragova "droperidola" - objasnio je tada Andrić i dodao:

- Pismo u kojem je Milošević 8. marta 2006. godine pisao Rusiji da mu pomogne jer ga truju, kako sam čuo, u Moskvu je stiglo tri dana posle smrti. A prethodno pismo, koje je kucao na pisaćoj mašini, nikad nije stiglo u Rusiju - rekao je svojevremeno Andrić.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.