MISTERIJA SMRTI RAHMANA MORINE, JEDNOG OD NAJBLIŽIH MILOŠEVIĆEVIH SARADNIKA: Evo ko je bio muž Bube Morine (FOTO)
Rahman i Buba Morina, Foto: Printscreen/youtube/Vikipedija

Sumnjalo se da je otrovan

MISTERIJA SMRTI RAHMANA MORINE, JEDNOG OD NAJBLIŽIH MILOŠEVIĆEVIH SARADNIKA: Evo ko je bio muž Bube Morine (FOTO)

Posthumno je 27. novembra 1990. odlikovan Ordenom Republike sa zlatnim vencem

Objavljeno: 12:36h

Rahman Morina bio je policijski oficir i društveno-politički radnik SAP Кosova, a u njegovoj zvaničnoj biografiji se navodi da je rođen 1943. godine u Raušiću, kod Peći.

Radio je kao agent u Ministarstvu unutrašnjih poslova Jugoslavije, a kasnije partijski radnik u Savezu komunista Кosova, pa je posle toga napredovao u karijeri i do 1981. postao ministar unutrašnjih poslova na Кosovu.

Po izbijanju demonstracija na Кosovu u martu 1981, angažovao je miliciju da suzbije demonstracije bez konsultovanja s pokrajinskom vladom.

Zbog ovog je poteza ostavku dao Mahmut Bakali, tadašnji predsednik Centralnog komiteta SК Кosova, izgubivši poverenje savezne vlade u Beogradu.

Rahman Morina
Rahman Morinafoto: Vikipedija / Stevan Kragujević

Tokom provođenja tzv. antibirokratske revolucije na Кosovu, Slobodan Milošević je osigurao smenjivanje s vlasti Azema Vlasija i Кaćuše Jašari, dvoje najuticajnijih političara na Кosovu u to vreme, i osigurao da 27. januara 1988. na čelo Saveza komunista Кosova dođe njegov saveznik, Rahman Morina, tada jedan od retkih albanskih političara koji se protivio separatizmu na Кosovu.

Po izbijanju štrajka rudara u februaru 1989, Morina, Ali Šukrija i Husamedin Azemi, podneli su ostavke na svoje funkcije.

Rahman Morina preminuo je 12. oktobra 1990. godine u Prištini, dok je predsedavao konstitutivnoj sednici Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije za Кosovo i Metohiju.

Zvanični uzrok smrti bio je srčani udar, iako postoje sumnje da je bio otrovan. Bio je član Glavnog odbora SPS-a Srbije i predsednik Odbora za pripremu prve konferencije ove stranke za Кosovo i Metohiju.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Posthumno je 27. novembra 1990. odlikovan Ordenom Republike sa zlatnim vencem.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.