OVAKO JUTARNJI LIST DANAS PIŠE O VUČIĆU, GLAVNA JE VEST U HRVATSKOJ: Tekst prenosimo u celosti!
Aleksandar Vučić, Foto: Profimedia, Instagram

udarna vest

OVAKO JUTARNJI LIST DANAS PIŠE O VUČIĆU, GLAVNA JE VEST U HRVATSKOJ: Tekst prenosimo u celosti!

Predsedniku Srbije je zabranjeno da položi cveće jasenovačkim žrtvama

Objavljeno: 09:50h

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću hrvatske vlasti zabranile su privatnu posetu Jasenovcu.

Predsedniku Srbije je zabranjeno da položi cveće jasenovačkim žrtvama.

U logoru Jasenovac je, prema izveštajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.

Hrvatski mediji su na skandalozan način preneli da je Vučić "hteo da izazove haos" polaganjem venaca stradalima u logoru Jasenovac.

O skandalu Zagreba govoriće i srpski šef diplomatije Nikola Selaković na konferenciji za štampu u 11 časova.

Jasenovac
foto: Profimedia

Tekst "Jutarnjeg lista" prenosimo u celosti:

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako saznaje Jutarnji list iz izvora bliskih Vladi, planirao je privatno danas posetiti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, prema našim izvorima, kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posetu Jasenovcu, mestu na kojem se za vreme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu. Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatnu poesetu Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavesti i hrvatsku Vladu. Pupovac je, jasno, rekao premijeru Andreju Plenkoviću da ga je Vučić kontaktirao, a u Vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsednik planirao napraviti haos u Hrvatskoj.

Logor Jasenovac
foto: Wikipedia

Bez službenog obaveštenja hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, Vučić je hteo da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac. Ovde je očito, smatraju u Vladi, bila namera da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice Oluje, a da onda srpski predsednik može u svojoj zemlji glumiti žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju.

- Nije poštovao nijedan protokol, sve je hteo da napravi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Hteo je sa svojim TV ekipama preći hrvatsku granicu i ovde raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovde raditi šta želi. Politika "svesrpskog sveta" u Hrvatskoj mu neće proći – jasan je naš sagovornik iz Banskih dvora.

Andrej Plenković
foto: Printscreen

Vučić će se očito morati zadovoljiti s posetom Gradini u Republici Srpskoj gde se svake godine obežava stradanje Srba u Jasenovcu, a bude li hteo da pređe granicu, to mu neće biti dopušteno.

- Ovde nema nijedne dobre namere, nijednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločince, hteo je jednostavno napraviti haos pre Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir - poručuju iz hrvatske Vlade.

Vučić je, inače, pre nekoliko dana dao naslutiti što priprema. Na provladinoj Televiziji Pink govorio je o tome kako nijedan srpski predsednik pre njega nije bio u Jasenovcu.

Vučić je, govoreći u kontekstu genocida u Srebrenici, koji on naziva "jezivim zločinom", rekao kako razume "mnoge strance zašto idu na spomen u Srebrenici", ali da "nikako nije jasno zašto ne odu na spomen žrtvama u Jasenovcu".

Ipak, vrlo brzo demantoovao ga je bivši srpski predsednik Boris Tadić jer je on 2010. bio i u Jasenovcu i u Jadovnom. Vučića je prozvao za politički marketing i samopromociju u pogledu odnosa prema Jasenovcu ocenivši kako se Vučić ponaša kao da "istorija počinje od njega".

- Ova laž da je prvi predsednik koji je posetio Jasenovac morbidna je, jer je upotreba žrtava genocida u marketinške svrhe i satisfakcije ličnih ambicija teško i komentirati - rekao je Tadić za Danas.

SzS, Boris Tadić, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Dragan Lutovac, Nebojša Zelenović
foto: Prentscren

Bivši predsednik Srbije dodao je kako je "ključna razlika između njega i Vučića to što on posete mestima stradanja nije upotrebljavao za takmičenje i za raspirivanje mržnje i lažnog patriotizma".

(Espreso / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.