RIK USVOJIO REŠENJE O RASPODELI POSLANIČKIH MANDATA: Sledi zakazivanje konstitutivne sednice
Izbori, Foto: Stefan Jokić, Wikipedia

IZBORI

RIK USVOJIO REŠENJE O RASPODELI POSLANIČKIH MANDATA: Sledi zakazivanje konstitutivne sednice

Rešenje je doneto jednoglasno, a u četvrtak će izveštaj biti predat Skupštini Srbije

Objavljeno:

Republička izborna komisija usvojila je na današnjoj sednici rešenje o dodeli mandata narodnim poslanicima Skupštine Srbije.

Prema tom rešenju će u poslaničke klupe sesti 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", izbornoj listi "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije" pripalo je 38 poslaničkih mesta, listi "Ivica Dačić - Premijer Srbije" 31 poslaničko mesto, dok je listi "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju", prema rezultatima izbora, pripalo 15 poslaničkih mesta.

Koalicija "Moramo", koju čine pokret Ne davimo Beograd, Otvorena građanska platforma AKCIJA i Ekološka akcija ima 13 poslaničkih mesta, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 poslaničkih mesta, koliko i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva listi "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin" i jedno "Koaliciji Albanaca Doline".

1 / 3 Foto: Ana Paunković, Profimedia, RIK

Rešenje je doneto jednoglasno, a u četvrtak će izveštaj biti predat Skupštini Srbije.

Podsetimo, Republička izborna komisija proglasila je konačne rezultate parlamentarnih izbora tek prošle nedelje, 5. jula, nakon što je okončano više puta ponovljeno glasanje na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac.

Na izbore je, kako je objavila Republička izborna komisija, izašlo 3.810.559 upisanih birača. Od ukupno 19 izbornih lista, koliko ih je bilo na ovogodišnjim izborima, 12 je prešlo cenzus.

U skladu sa Ustavom, predsednik Skupštine u prethodnom sazivu, zakazaće konstitutivnu sednicu na kojoj će biti potvrđeni mandati narodnih poslanika i to u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata.

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) i predsednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je da već teče rok od 30 dana za održavanje konstitutivne sednice parlamenta, ali da ne može da zakaže sednicu dok od Republičke izborne komisije (RIK) dobije uverenja o dodeli mandata.

U prethodnih nekoliko nedelja u više navrata mogle su da se čuju najave da će najava da će Narodna skupština da bude formirana do kraja jula. Tek sa formiranjem Skupštine, teče rok od tri meseca za formiranja Vlade Srbije.

(Espreso / Agencije / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.