VUČIĆ NA SVEČANOJ CEREMONIJI UOČI VIDOVDANA: Krestić: Nauka i politika ne smeju da budu u raskoraku
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/RTS

vidovdan

VUČIĆ NA SVEČANOJ CEREMONIJI UOČI VIDOVDANA: Krestić: Nauka i politika ne smeju da budu u raskoraku

Vidovdan je zvanični državni praznik u Srbiji, u znak sećanja i poštovanja prema svima koji su stradali za otadžbinu

Objavljeno: 21:45h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas uručuje vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, posle čega će biti organizovan svečani prijem povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu.

"Vidovdan je čas našeg susreta ne samo sa prošlošću i velikim uzorima, već sa sobom", rekao je svojevremo Vučić i dodao da se "sa kosovske osmatračnice vrši smotra nad celom našom istorijom".

Za nas je Vidovdan najprecizniji način za merenje vremena.

- Kako je rekao vladika Nikolaj: "To je naša narodna golgota, ali u isto vreme i naše narodno vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono nam je dalo galeriju viteza vere koji vrede više od galerija mermernih kipova" - rekao je predsednik.

On kaže da je Vidovdan ideal i moralna vertikala, na koju su se pozivali i Vuk i Njegoš.

- Knjaz Nikola Petrović posećuje kralja Milana Obrenovića baš na Vidovdan, i to je najlepši doček koji je iko ikada doživeo. Nikola Tesla je uvek posebno mesto davao Kosovu i Vidovdanu. Takođe na Vidovdan je mladi rodoljub, Princip, kao i Obilić pre njega počinio tiranoubistvo - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS

Vidovdanska odlikovanja dodeljuju se zaslužnim pojedincima i institucijama iz zemlje i inostranstva koji su svojim zalaganjem dali veliki doprinos u sferama u kojima rade i deluju.

Između ostalih, odlikovanja će primiti poznati holivudski glumac Rejf Fajns, čuveni tenor Andrea Bočeli, pevačica Mariza, glumac Mlioš Biković, selektori fudbalske i košarkaške reprezentacije Dragan Stojković Piksi i Svetislav Pešić, akademik Vasilije Krestić, reditelj Egon Savin, dečije pozorište u Subotici, gimnazija u Čačku...

Aleksandar Vučić je 31. maja, na svečanoj sednici u Skupštini, položio zakletvu, čime je Srbija i zvanično dobila novog šefa države.

Vučiću je ovo drugi predsednički mandat.

- Ne postoji veća čast dva puta za redom u prvom krugu dobiti tako veliko poverenje, ali ne postoji ni veća obaveza ni odgovornost od te. Kada vidite sva pitanja sa kojima se suočavamo, a nismo u stanju da odgovore na njih pružimo. Znam koliko je danas lakše reći da moramo da se držim srpske hrabrosti, a ja bih samo rekao da kada delimo plate i penzije ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti - objasnio je Vučić.

On je dodao da moramo da gledamo u Evropu da bismo imali budućnost za našu decu, ali moramo da im kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samosvojnost i samostalnost i da imamo svoje mišljenje koje ne mora svima da se svid. Na vidovdan Srbi ne napadaju Srbe, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je naglasio važnost dobrih odnosa sa drugim narodima sa kojima živimo zajedno u jednoj istoj zemlji.

- Zato danas na dan kada se sve vidi hoću da im kažem da ćemo zajedno da prebrodimo sve teškoće. Srbija će da bude uspešna zemlja koja će da čuva svoja prijateljstva, biće na evropskom putu ali neće nikome dozvoliti da ugrozi njenu samostalnost - dodao je Vučić.

Neka živi jedinstvo srpskog naroda i neka živi naša lepa, prelepa Srbija, završio je svoje izlaganje predsednik Vučić.

Ceremonija uručenja odlikovanja, kao i svečani prijem biće organizovani u Palati Srbija.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Početak ceremonije uručenja odlikovanja najavljen je za 18 časova.

Vidovdanski laureati

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovan je bivši predsednik Vlade Japana Šinzo Abe.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su:

Akademik i istoričar Vasilije Krestić

Kompozitor i profesor Svetislav Božić

Episkop budimski Lukijan Pantelić

Novinarka LJiljana Smajlović

Biskup Jaroslav Javornik, biskup Slovačke evangeličke crkve augzburške veroispovesti

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su:

Pozorišni reditelj i profesor Egon Savin

Filmski i pozorišni reditelj LJubiša Ristić

Glumac Miloš Biković

Srpski fudbalski trener Velibor Bora Milutinović

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić

Fudbalski trener i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su:

Radnički iz Sremske Mitrovice

Dečije pozorište Subotica

Javna biblioteka Doljevac

Zoran Vapa, Zlatna medalja za zasluge Anđelka Vlaisavljević, Zlatna medalja za zasluge Mark Valder, Zlatna medalja za zasluge Mariza dos Reis Nunes, Zlatna medalja za zasluge Andrea Bočeli, Zlatna medalja za zasluge Dalibor Kitanović, Zlatna medalja za zasluge Slobodan Despot, Zlatna medalja za zasluge Radovan Vlahović, Zlatna medalja za zasluge Zorica Jurković Ember, Zlatna medalja za zasluge Dragan Martinović, Zlatna medalja za zasluge Bratislav Anđelković, Zlatna medalja za zasluge Predrag Đaković, Zlatna medalja za zasluge Mladen Jagušt, Zlatna medalja za zasluge Saša Lalić, Zlatna medalja za hrabrost „Miloš Obilić“ Andrija Trifunović, Zlatna medalja za hrabrost „Miloš Obilić“

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS

Nakon uručenja priznanja obratio se se selektori fudbalske reprezentacije Dragan Stojković Piksi.

- Moja porodica, saigrači, treneri, igrači, svi su oni zaslužni za ovaj trenutak. Danas i ovde pred svima vama ja priznanje primar i u svoje i u njihovo ime. Svestan sam da je svako društveno priznanje mnogo više obaveza nego nagrada. Ovaj orden prihvatam kao podršku celoj reprezentaciji Srbije da nastavi dosadašnje uspehe kako bi na svetskom prvenstvu postigli najbolje rezultate - rekoa je Stojković.

On je istakao da Srbija može da ima povoljan rezultat samo ako bude dovoljno jaka, mudra i složna.

- Vidovdan nas stalno podseća koliko je važno da budemo tu jedni za druge, a posebno onda kada je najteže. U ime svih nas, koji smo u ovoj teškoj godini dobili priznanja i podršku da nastavimo dalje, zahvaljujem se na ukazanoj časti, i nadam se da će Srbi i svi koji žive u Srbiji svaki novi Vidovdan dočekivati u slobodi i miru. Hvala Srbijo - rekao je Piksi.

Akademik Vasilije Krestić se obratio u ime svih odlikovanih i rekao da je zadovoljan, bez lažne skromnosti.

Vidovdan
foto: Printscreen/RTS

- To je formalna i stvarna potvrda da višedenijski trud nisu uzaludni, već da imaju odjeka u društvu. Tako ja sa puno zahvalnosti doživljavam Karađorđevu zvezdu koja mi je dodeljena. Biću slobodan ovom prilikom da u sopstveno ime i svih koji su nagrađeni kažem nekoliko reči o odnosu nauke i politike. Kako pripadam generaciji koja je bila aktivna i u vreme jednopartijskog sistema, moram reći da je to vreme bilo više nego teško. Da je više volje i mudrosti to vreme bi moglo da bude i poučno, da ne ponavljamo greške - rekao je Krestić i dodao da nauka i politika ne bi smele da budu u raskoraku, već u savezu, i da je vreme brutalnog nametanja ideologije i politike nauci na sreću prošlo.

Završavajući izlaganje obratio se u duhu struke kojoj se posvetio čitav radni vek.

- Ako je istorija magistra vitae, lux veritas i testis temporus, ona će dobro doći ne samo ljubiteljima prošlosti, već i onima koji su na kormilu države i da iz prošlosti izvlače pouke o našoj sadašnjosti i budućnosti - zaključio je Krestić.

Vidovdan kroz istoriju

Vidovdan je zvanični državni praznik u Srbiji, u znak sećanja i poštovanja prema svima koji su stradali za otadžbinu.

Srpska pravoslavna crkva na Vidovdan obeležava uspomenu na Svetog mučenika kneza Lazara, kao i na druge koji su postradali za veru i otadžbinu. Knez Lazar je stradao u Boju na Kosovu 1389, od turske ruke.

Ta bitka postala je ključna odrednica srpske istorije, pre svega zbog svesne žrtve.

Bonus video:

04:37

BRZE VESTI 28.06.2022. 15-55

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.