PUT SRBIJE KA EU - Šta su najveće prepreke, a šta šanse?
Promo, Foto: Kurir TV

NAJAVA

PUT SRBIJE KA EU - Šta su najveće prepreke, a šta šanse?

Kada će put dug čitavu deceniju da obezbedi cilj? Da li se EU umorila od proširenja na poznat način ili može da se očekuje reforma unutar same Unije?

Objavljeno:

Uprkos tome što evroskepticizam raste, opredeljenje Srbije ka evropskom putu je neupitno. Iako deluje da se Evropska unija umorila od proširenja, evropski lideri šalju poruke da podržavaju integracije zemalja Zapadnog Balkana. Ipak, pored lepih reči, na delu se upadljivo daje prednost drugim državama, a na samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, Srbija je dobila "opomenu" zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

Predsednik Aleksandar Vučić je otkrio da je 16 od 27 članica Unije direktno ili indirektno govorilo o neophodnost pridruživanja Srbije sankcijama protiv Rusije, ali to ne znači da Beograd treba da napusti evropski put. Zemlje članice EU su naveći trgovinski partneri i trgovinska razmena sa njima iznosi 60,2 odsto. Investicije na godišnjem nivou su 1,4 milijarde evra investicija i 200 miliona bespovratnih sredstava. Ekonomski gledano, ulazak u Evropsku uniju omogućava izlazak na najveće unutrašnje tržište na svetu koje broji više od 500 miliona potrošača i 30 miliona preduzeća. Šta su najveće prepreke na putu ka EU, a šta šanse? Kada će put dug čitavu deceniju da obezbedi cilj? Da li se EU umorila od proširenja na poznat način ili može da se očekuje reforma unutar same Unije?

Gosti Usijanja:

Dragan Vujičić, urednik u Večernjim novostima

Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.