PREMINIO BIVŠI SRPSKI MINISTAR, TUGA! Ova vest iznenadila je sve
Ilustracija, Foto: Profimedia

tuga

PREMINIO BIVŠI SRPSKI MINISTAR, TUGA! Ova vest iznenadila je sve

Poslednji pozdrav Janjiću uputili su sadašnji rektor Univerziteta Dejan Madić i kolektiv departmana za fiziku PMF-a

Objavljeno:

Jevrem Janjić, bivši ministar za više i visoko obrazovanje i nekadašnji rektor Univerziteta u Novom Sadu, preminuo je u 84. godini.

Rođen je u Valjevu, gde je završio osnovnu i mašinsku školu. Studirao je Fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Janjić je bio na čelu novosadskog univerziteta od 1981. do 1991. godine, a bio je i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Karijeru je počeo na Univerzitetu u Novom Sadu na Tehnološkom fakultetu gde je napredovao do funkcije prodekana. Potom je prešao na PMF, gde je prvo bio direktor Instituta za fiziku, potom prodekan.

Autor je brojnih naučnih radova. Osim toga, jedan je od autora udžbenika za fiziku. Neki od njegovih radova dobili su i praktičnu primenu u tehnološkim procesima, procesima proizvodnje i zaštite životne sredine.

Poslednji pozdrav Janjiću uputili su sadašnji rektor Univerziteta Dejan Madić i kolektiv departmana za fiziku PMF-a.

Madić je u čitulji objavljenoj u novosadskom "Dnevniku" napisao da će sećanje na njega biti "zauvek sačuvano zahvaljujući neizbrisivom tragu koji je ostavio u stručnom i pedagoškom radu, kao i u njegovim nastojanjima za dalji razvoj i napredak Univerziteta", a kolektiv departmana za fiziku ocenio je da je Janjić tokom svog radnog veka bio "izuzetno cenjen i omiljen među kolegama i studentima".

Bio je član Jugoslovenske levice i ministar za više i visoko obrazovanje za vreme Slobodana Miloševića. Poznat je i po tome da je pokušavao da uvede "rad, red i disciplinu" na fakultetima za vreme studentskih protesta 2000. godine.

Kako su tada pisali mediji, Janjić je u to vreme predlagao da se fakulteti zatvore, a da se studentima zabrani okupljanje, čak i korišćenje biblioteka i laboratorija, zbog rastućeg broja akademaca koji su se priključivali protestima protiv režima. U izdanju NIN-a, objavljenog 1. juna 2000. godine Janjić je kritikovan što nije reagovao kad su "tukli sudente".

(Espreso / 021)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.