NAKON ŠTO JE DOBIO POZIV IZ HAGA, OGLASIO SE ŠEŠELJ: Odmah je izustio OVO!
Šešelj, Foto: Printscreen/ TV Prva

reagovao!

NAKON ŠTO JE DOBIO POZIV IZ HAGA, OGLASIO SE ŠEŠELJ: Odmah je izustio OVO!

Kako je kaže lider radikala, reč je o spremanju optužnice u vezi sa objavljivanjem tajnih dokumenata Haškog tribunala i imena svedoka u njegovim knjigama

Objavljeno: 09:12h

Njemu je u utorak uručen poziv za saslušanje o "kršenju pravilnika o neobelodanjivanju tajnih podataka i identiteta zaštićenih svedoka". Osim njega, na spisku se našlo još i sedam sadašnjih i bivših članova tima njegove odbrane: Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miljan Damjanović, Marina Ristić, Nemanja Šarović, Marina Raguš i Miroljub Ignjatović, pišu Novosti.

Kako je kaže lider radikala, reč je o spremanju optužnice u vezi sa objavljivanjem tajnih dokumenata Haškog tribunala i imena svedoka u njegovim knjigama. Na poziv, kako kaže, namerava da se odazove, kao što je i predviđeno 1. jula:

Vojislav Šešelj
foto: Printscreen Happy TV

- Više od 50 knjiga sam objavio sa dokumentima Haškog tribunala. Ovo vidim kao pritisak na nas, a ne na Srbiju, jer po zakonu o saradnji se ne mogu isporučivati za nepoštovanje suda. Poziv sam primio iako nije bio uredan. Jedan dokument je bio na engleskom jeziku, a drugi na latiničnom pismu, ali bez svih znakova, jer verovatno nisu imali sva slova na pisaćoj mašini. Primio sam poziv jer nisam hteo da cepidlačim. Nameravam da odem tamo, nisam bio dugo - rekao je Šešelj.

Podsećamo, lider desničarske Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj dobio je poziv za saslušanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, koje je pravni naslednik Haškog tribunala.

Šešelj je ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove već godinama od Srbije traži izručenje članova SRS Petra Jojića i Vjerice Radete, po optužbi za zastrašivanje, pretnje i nuđenja mita svedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Srbija odbija da ih izruči, navodeći da prema "pravosnažnoj odluci Višeg suda u Beogradu nisu ispunjeni uslovi za izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića".

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je 2016. godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje članova SRS-a, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.