ZAŠTO I DALJE NISU POZNATI REZULTATI IZBORA? Rokovi se rastegli u NEDOGLED, SKUPŠTINA DO LETA, Vlada tek na JESEN!
Skupština Srbije, Foto: Stefan Jokić, Wikipedia

PRIGOVORI, ŽALBE...

ZAŠTO I DALJE NISU POZNATI REZULTATI IZBORA? Rokovi se rastegli u NEDOGLED, SKUPŠTINA DO LETA, Vlada tek na JESEN!

Zbog prigovora, žalbi, ponavljanja izbora, ali i novog Zakona o izboru narodnih poslanika koji je "rastegao rokove" sva je prilika da će se nova skupština formirati tek početkom juna dok novu vladu ne bi trebalo očekivati pre kraja leta

Objavljeno:

Prošlo je mesec dana od predsedničkih, parlamentarnih i beogradskih izbora, a i dalje ne da nema govora o uspostavljanju institucija, nego još čak nisu poznati ni konačni rezultati?!

Zbog prigovora, žalbi, ponavljanja izbora, ali i novog Zakona o izboru narodnih poslanika koji je "rastegao rokove" sva je prilika da će se nova skupština formirati tek početkom juna dok novu vladu ne bi trebalo očekivati pre kraja leta.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, Republička izborna komisija (RIK) je dužna da u roku od 10 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Prva sednica novog parlamenta mora da se održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora dok Vlada treba da se formira najkasnije 90 dana od konstituisanja skupštine.

Najveći problem što do dana današnjeg ti rokovi nisu ni počeli da teku ni na republičkom i na lokalnom nivou.

Skupština Srbije
foto: Zorana Jevtić

GIK odbio još šest prigovora u Beogradu

Naime, Gradska izborna komisija u Beogradu odbila je u ponedeljak šest prigovora koje je podnela koalicija "Ujedinjeni za pobedu Beograda", ali to nije kraj proceduralnim postupcima pošto ova koalicija može da podnese žalbu.

Ukoliko to ne učini, u roku od 96 sati ili četiri dana će biti donet ukupan izveštaj o rezultatima izbora. Ukoliko, pak, bude žalbi onda će u GIK-u sačekati da sud odluči po žalbama. Rok je tri dana. Ukoliko sud odbije žalbe, odmah nakon prijema odbijajućih presuda GIK donosi ukupan izveštaj, a ukoliko neka žalba bude usvojena, postupiće po nalogu suda iz presude, na šta se može ponovo ulagati prigovor i žalba.

Dakle, i dalje je neizvesno kada će biti proglašeni konačni rezultati izbora u Beogradu.

GIK
foto: Grad Beograd

SPS se opet žali u Bujanovcu?!

S druge strane, objavljivanje konačnih rezultata parlamentarnih izbora do sada su najviše kočili izbori u Velikom Trnovcu gde je u sredu Opštinska izborna komisija odbila žalbu SPS-a i donela odluku da se izbori ne ponavljaju.

Na taj način će u parlament kao poslanik ući Šaip Kamberi sa liste "Koalicija Albanaca doline", a socijalisti će ostati bez jednog mandata što znači da će umesto 32 imati 31 poslanika. Međutim, lider SPS Ivica Dačić se ne predaje i najavio je novu žalbu pošto je, kako kaže, "glasao čovek za koga postoji potvrda da nema važeća dokumenta".

- Čisto je, biće podneta i krivična prijava protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio tog birača - kazao je Dačić.

Ivica Dačić, Aleksandar Vučić
foto: Aleksandra Ćolić

Po svemu sudeći, i taj proces će se odužiti do konačnih rezultata.

Zbog toga izvršni direktor "CESID"-a Bojan Klačar nije optimista da će se uskoro formirati ni republička ni beogradska skupština.

- Još uvek nemamo konačne rezultate ni na nacionalnom, ni na beogradskom nivou. Nećemo ih znati, u najoptimističnijemm scenariju do sredine maja, ali ako bi došlo do još ponavljanja, onda tek u drugoj polovini, krajem maja. Sporni su Beograd i Bujanovac. Neizvesno je da li će biti još procesa ka Ustanvnom sudu u Beogradu, a u Bujanovcu su opcije novi izbori ili novi prigovor RIK-u, pa opet rok za odlučivanje. Vrlo verovatno krajem ili sredinom maja biće konačni rezultati - ocenjuje Klačar.

Dva razloga za odugovlačenje

Kako kaže, dva su razloga zbog čega su se svi postizborni procesi otegli.

- Jedan je pravne prirode pošto su svi rokovi produženi novim Zakonom o izboru narodnih poslanika, a u budućnosti ćemo rezultate znati mnogo kasnije nego do sada. Po novom izbornom zakonu rokovi su mnogo duži. Nekada bilo 24+48 sata, sada 72+72, pa ako niste zadovoljni opštinskom, onda 72+72 sata RIK, pa sud 72+72. Ako imate jednu nepravilnost to je dug period - naglašava Klačar.

Drugi razlog su, kako ističe, mnogi zahtevi za poništavanje, prigovori, žalbe,

- Došli smo u situaciju da imamo dug pravni proces, proces zaštite izbornog prava. Ima svega, Cesid će izaći u maju sa statistikom. Postojali su razlozi objektivne prirode, nepravilnosti, zahtevi od birača i stranaka koji su imali utemeljenje. Primećuje se da nisu svi zahtevi bili opravdani - ističe Klačar.

SDS: Nestalo 9.000 listića u Beogradu

SDS Borisa Tadića tvrdi da je 9.000 listića nestalo na beogradskim izborima i da se vode kao da su ih birači poneli sa sobom.

Dule Vujošević, Boris Tadić
foto: Starsport©, Profimedia

- Glasači pravno imaju pravo da ponesu listiće, ali ako birački odbor posumnja da lice ima nameru da ih zloupotrebi, da napravi bugarski voz, on može da pozove policiju da oni obave razgovor sa licem - podvlači Klačar.

Kako kaže, osnovni motiv nestanka listića je da se rade zloupotrebe, ali praksa bugarskog voza nikad nije dokazana.

- Drugi motiv je lične prirode, bunt, nezadovoljstvo. Najverovatnije se ovde ne radi ni o jednom ni o drugom, nego koliko je poznato zapisnici nisu bili dobro popunjeni, statistički sravnjeni. Zato je došlo do razlike između beogradskih i republičkih izbora - naglašava Klačar.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.