ABDIKACIJA KARAĐORĐEVIĆA: Zašto se princ Petar III Karađorđević odrekao prava na presto?
Foto: Espreso

usijanje

ABDIKACIJA KARAĐORĐEVIĆA: Zašto se princ Petar III Karađorđević odrekao prava na presto?

Dva dana nakon abdikacije stiglo je zvanično saopštenje u kom je princ Aleksandar II Karađorđević istakao "da abdikacija nije sprovedena u skladu sa tradicijom"

Objavljeno:

Princ Srbije i Jugoslavije Petar Karađorđević saopštio je u četvrtak da je „abdicirao“ i svoja potencijalna prava preneo na brata kraljevića Filipa. Kako je naveo, njegov mlađi brat Filip je taj koji se interesuje za dešavanja u Srbiji i koji želi da posveti svoj život kruni.

Abdikacija nije potpisana u Beogradu, već u Sevilji (Španija) gde živi princ Petar, i tom činu nije prisustvovao najvažniji u porodici – otac prinčeva i prvi u redu za "presto", prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, koji je i šef doma Karađorđevića. Dva dana nakon abdikacije stiglo je zvanično saopštenje u kom je princ Aleksandar II Karađorđević istakao "da abdikacija nije sprovedena u skladu sa tradicijom".

Zašto se princ Petar III Karađorđević odrekao prava na presto? U kakvim su odnosim prinčevi sa princezom Katarinom, drugom ženom prestolonaslednik Aleksandara Karađorđevića? Koja prava u Republici Srbiji imaju Karađorđevići?

Ljubodrag Grujić član Krunskog saveta

Nebojša Damjanović istoričar

Urednik i voditelj: Jelena Pejović

Gledajte Usijanje u 19.20 na Kurir televiziji! Pričaće se!

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.