Brnabić: Nije obećano uvođenje sankcija Rusiji
Ana Brnabić, Foto: © ATA Images

VAŽNO PITANJE

Brnabić: Nije obećano uvođenje sankcija Rusiji

"Srbija ne balansira, već da se vodi jasna spoljna politika zaštite nacionalnih interesa"

Objavljeno:

Premijerka Ana Brnabić demantovala je danas navode i špekulacije da je obećano da će nova Vlada Srbije odmah po formiranju uvesti sankcije Rusiji.

- Ništa nije obećano. Jedini principijelni naš stav, koji je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost, jeste da smo protiv sankcija Rusiji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo pogrešnim kršenje tog integriteta - istakla je Brnabić.

Na pitanje koliko je teško balansirati između zapada i Rusije, s obzirom da su veliki pritisci, ona isgtiče da Srbija ne balansira, već da se vodi jasna spoljna politika zaštite nacionalnih interesa.

- Svi ovi koji sada spekulišu da li će nova vlada morati da uvede sankcije i odluči se, to rade već devet godina i nikada se nisu naučili da brane svoje interese. Mi imamo principijelan način vođenja spoljne politike i ako je nešto obeležilo mandat Aleksandra Vučića i vlast SNS-a, to je da smo uvek branili naše nacionalne interese i da je izuzetno važno da sami o sebi odlučujemo - naglasila je Brnabić.

1 / 3 Foto: Damir Dervišagić

Premijerka, odgovarajući na pitanje kako se traži moralna ravnoteža i da li se o tome odlučuje na dnevnom nivou ili su neke odluke donete i njih se drže, kaže da se situacija ne analizira od dana do dana, već da se brani od dana do dana.

- Teško je braniti jer su ogromni pritisci, ali međunarodno pravo je jasno, a to što ga sile sveta koriste kako im odgovara, to je drugo. Nas samo to brani i ono je jasno i volela bih da kao što neki poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, isto poštuju i teritorijalni integritet Srbije - rekla je Brnabić.

Ukazuje da je međunarodno pravo jedno te isto za sve, ali da ga velike sile često zloupotrebljavaju.

- Mi to ne radimo i to nas čuva u ovom trenutku - zaključila je Brnabić.

Rekla je i da vidi sebe na čelu Vlade dok se ne formira nova, a odgovarajući na pitanje koga SNS vidi kao partnera u budućoj vladi, kaže da će se odluka o tome doneti na organima stranke.

Prema njenim rečima, na organima stranke će se odlučivati o tome ko će SNS-u biti budući partneri u vladi, a to će zavisiti i od toga kako će se drugi pozicionirati.

Ukazuje na to da su se "mnogi različito pozicionirali pre, tokom i posle kampanje".

- Pozicionirali su se na različite načine, pre, tokom i nakon kampanje, jedino se u potpunosti principijelno pozicionirala Srpska napredna stranka - ističe ona.

Dodaje da se svi oni mogu zajedno i žele zajedno, kada im je jedini cilj da budu protiv SNS-a.

- Mi razmišljamo u odnosu na ciljeve koje smo postavili ispred sebe, da prosečna plata u Srbiji bude 1.000 evra, penzija 500. Razmišljamo o našem putu evropskih integracija, ali i da sačuvamo da možemo samostalno da odlučujemo. Tu ćemo tražiti partnere, manjine - SVM, a za sve ostalo na organima stranke - kaže ona.

Marko Đurić
Marko Đurićfoto: Aleksandar Jovanović Cile

Brnabić je precizirala da je pogrešno preneto da vidi Marka Đurića kao naslednika Vučića na čelu SNS-a i kaže da je kazala da sa ljudima kao što je Đurić, SNS ima bezbednu budućnost.

Komentarišući to što će uslediti zanimljivi rasprave u Skupštini Srbije, Brnabić kaže da se raduje tome.

-Radujem se da naši građani mogu da čuju kako neki brane ili ne brane naše nacionalne interese i kako zastupaju naše pozicije i kako se prema nekim temama odnose. Pluralizam u parlamentu je dobar, jer će se rasprave sa ulice prebaciti tamo gde treba da se odvijaju - rekla je Brnabić.

Međutim, primećuje da "neki", koji su sada postali parlamentarna stranka, najavljuju da će zaštitu svojih teza tražiti na ulici, a ne u parlamentu.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.