IZBORI U BEOGRADU: Šta je laka, a šta teška greška i kako utiče na konačne rezultate?
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

gik

IZBORI U BEOGRADU: Šta je laka, a šta teška greška i kako utiče na konačne rezultate?

Ukupno se u zakonu navodi šest takvih situacija i sve se odnose na neusklađenost broja listića sa brojem onih koji su glasali

Objavljeno:

Gradska izborna komisija je donela rešenje o ispravljanju, kako navode, lakih i teških grešaka na izbornim mestima. Šta su laka, a šta teške greške i mogu li da utiču na izbornu kombinatoriku?

U saopštenju GIK-a, posle sednice koja je sinoć održana, navodi se da je glasovima većine doneto rešenje o ispravljanju lakših i težih grešaka. Koliko je teških grešaka, koje su razlog za ponavljanje izbora na tim biračkim mestima, nisu naveli u saopštenju.

U teške greške se po Zakonu ubrajaju: višak listića u kutiji u odnosu na broj izašlih, ako je više listića od zbira glasova koje su osvojile pojedine liste i ako ima nevažećih listića.

Ukupno se u zakonu navodi šest takvih situacija i sve se odnose na neusklađenost broja listića sa brojem onih koji su glasali.

Koja od ovih situacija se dogodila, RTS nije saznao od GIK-a.

Tek po okončanju žalbenih postupaka biće poznato da li će, i na koliko mesta, glasanje biti ponovljeno.

Ponovljeno glasanje se, prema Statutu grada, mora organizovati u roku od 10 dana.

1 / 11 Foto: Ana Paunković

Izvesno je da će do utvrđivanja konačnih rezultata proći još neko vreme.

Prema preliminarnim rezultatima GIK-a, na osnovu obrađenih 88,63 biračkih mesta, lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" sa 48 mandata i lista "Ivica Dačić za premijera" sa osam mandata, obezbedile su tesnu većinu, odnosno samo jedan glas više.

Opozicija se nada da bi situacija mogla da se promeni kada bude završena obrada zapisnika sa preostalih biračkih mesta i posle ponovljenog glasanja na jednom broju biračkih mesta.

Izborna kombinatorika – tesna većina ili šira koalicija

Bojan Klačar iz Cesida ocenjuje da vladajućoj stranci neće odgovarati tesna većina, jer bi moglo da ih uvede u problem oko traženja kvoruma i za neke druge važne odluke.

"Moje mišljenje je da će se ići na širu koaliciju, ali pitanje je da li opozicija, ako dođu u priliku, može da obezbedi više od 56 mandata. Meni se čini da ako bi opozicija došla u priliku da formira vlast u Beogradu, to bi bila veoma tesna većina", ističe Klačar.

Opozicija je juče na sastanku razgovarala o tome kako da preuzme vlast u gradu. Ukoliko se vlast u gradu konstituiše sa malom većinom, funkcionisanje skupštine znatno bi se iskomplikovalo.

Dr Despot Kovačević sa FPN-a kaže da tesna većina znači i tesnu skupštinu, mnogo više rasprave, žalbi, sukobljavanja, pokretanja različitih pitanja.

"To je za građane na jedan način dobro sve dok vlast i skupština ne postanu disfunkcionalni. Deluje izvesno da se sadašnja vlast može formirati ponovo, ali se sa druge strane pojavila jedna iskra iznenađenja za mogućnost razgovora, tako da se može očekivati da će u Beogradu biti turbulentno i zanimljivo", ističe Kovačević.

U slučaju da vladajuća koalicija i opozicija na kraju obezbede po 55 mandata, novi izbori bili bi neminovnost.

Čak i većina od jednog glasa komplikuje izbor nove vlasti, jer da bi gradonačelnik bio izabran, mora da podnese ostavku na mesto odbornika.

U tom slučaju dovoljno je da opozicija napusti sednicu, pa da nema kvoruma, bez kojeg ne bi mogao da se zameni odbornik, a to bi opet značilo nove izbore.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.