U ovom manastiru je patrijarh Pavle provodio monaške dane, a po jednoj stvari su ga svi upamtili!
Foto: Profimedia, Wikipedia, Vladimir Mijailović

700 godina istorije

U ovom manastiru je patrijarh Pavle provodio monaške dane, a po jednoj stvari su ga svi upamtili!

Priča o manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri je sedmovekovna saga o čuvanju tradicije i identiteta
Objavljeno:

Sudbina blagoveštenjske crkvice pod skromnim krovom pokrivenim šindrom, koji čuva najstarije i najlepše freske Srpske svete gore, na neki način je istorija Srbije u malom.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Blagoveštenje, mali planinski manastir, često je rušen, ali je uvek obnavljan. Iz njega se bežalo, ali se neko uvek vraćao. Putopisci su ovaj manastir, u roku od samo nekoliko godina, opisivali čas kao ruinu, čas kao lepu obnovljenu bogomolju. "Često pokrivanje i prepokrivanje blagoveštenjske crkve pokazuje koliko je tom manastiru trebalo trpljenja i čvrstine da izdrži nasilje turskog ropstva, mnoštvo eksplozija pri postavljanju železnice i hidrocentrale, kao i nemačko bombardovanje za vreme rata. A onda i prilikom odstupanja okupatora, miniranje i rušenje mostova i propusta u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, kad su od siline eksplozija mnogi zidovi i prozori popucali uz padanje fresaka. Nije bilo lako ni našim divnim svecima na freskama", duhovito je govorio arhimandrit Jovan Radosavljević, hroničar Blagoveštenja i ostalih manastira u Ovčarsko-kablarskoj klisuri nad Zapadnom Moravom.

foto: Profimedia

Zapisima o Srpskoj svetoj gori, manastiru Rači i drugim srpskim svetinjama koje su čuvale naše nacionalno sećanje i pismenost, ali i hajduke i ustanike, on je nastavio tradiciju započetu u vreme katalonske najezde na Atos u 13. veku. Tad su u divlju klisuru između Ovčara i Kablara došli prvi učeni svetogorski monasi pustinjaci - isihasti. Po strogom tipiku Svetog Save oni nisu mogli da tihuju i podvizavaju samo moleći se u pećinama, već su morali mnogo da čitaju, prepisuju i ukrašavaju knjige. Minijaturne monaške isposnice prerastale su s vremenom u manastire.

Ovaj izuzetni hroničar je iskušeničke dane proveo upravo u Blagoveštenju s još jednim iskušenikom koji je uprkos bolesti pokazivao izuzetan duh. Bio je to Gojko Stojčević, student medicine koji je tokom rata radio u Mataruškoj banji kao učitelj u sabirnom centru za srpsku decu spasenu iz NDH. Kad je jedan od mališana upao u ledeni Ibar, Stojčević je bez razmišljanja skočio i spasao ga, a potom se teško razboleo. Uprkos bolesti i užasnoj ratnoj i posleratnoj nemaštini, njegov duh je bio nesalomiv, dostojan tvrdokorne Srpske svete gore.

foto: Wikipedia, Vladimir Mijailović

"Gojko je bio bolešljiv i radio je šta je mogao, a znao je svašta. Izrezivao je od drveta lepe krstove, umeo je svašta da popravi, pa čak i sat da rasklopi i popravi. Obuća se u to vreme nije mogla lako naći. On se za to nije sekirao, već nađe gde bilo par starih cipela bez đona, i od toga koristeći gumu od točka za đon, izradi lepe cipele. Ako nema gume, on izradi đon od drveta. Zbog stalno povišene temperature, koja mu je dosađivala oko dve godine, morao je da leži i miruje. Da bi disciplinovano koristio vreme, on je napravio pokretni nalonj (nosač za knjige) koji je zakačio za krevet da bi mogao ležeći da čita. Čitao je brzo i mnogo - seća se arhimandrit Jovan. Gojka je njegovo veliko znanje umalo koštalo glave kad je 1946. u Blagoveštenje došao policajac i počeo da priča o Marksu, Engelsu i komunizmu.

foto: Nemanja Pančić

"Gojko je tada stručnije i bolje od njega i od mnogih tadašnjih marksista počeo da mu objašnjava jer je dobro poznavao marksizam. Tad mu je milicioner rekao: 'Pa tebe treba ubiti! Ja vidim da ti to sve bolje znaš od mene, ali nećeš tako da sprovodiš u život...'" Na sreću, iskušenik Gojko je preživeo i zamonašio se 1947. u Blagoveštenju. U narodu je pola veka kasnije zapamćen kao živi svetac, blagi i skromni patrijarh Pavle, u kome kao da se obnovio duh učenih isposnika Srpske svete gore.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.