Akcija „65 ruža“ u Beogradu
Akcija „65 ruža“ u Beogradu, Foto: Promo

osi informator

Akcija „65 ruža“ u Beogradu

Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije „CF Srbija“

Objavljeno:

Aktivisti Udruženja „CF Srbija“ sutra će zasaditi 65 ruža u Parku prijateljstva, nadomak spomenika „Večna vatra“, u čast obolelih od cistične fibroze.

Početak akcije predviđen je u 12h, a po završetku sledi javno obraćanje organizatora i zvaničnika. Prisustvo i podršku najavio je i gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić.

Akcija je deo humanitarne i medijske kampanje podizanja svesti o cističnoj fibrozi i potrebama pacijenata u Srbiji i sprovodi se u saradnji sa Gradom Beogradom, JKP Zelenilo Beograd i firmom „Demetra RB“.

Ruža, odnosno njih 65, međunarodno su prepoznat simbol cistične fibroze (CF) – genetski uzrokovane, sistemske i neizlečive bolesti, koja napada različite organe, a najviše pluća i pankreas. Prema zvaničnim statistikama, u svetu od nje boluje oko 100.000 pacijenata, a u Srbiji je registrovano oko 250.

Sadnice ruža u Beogradu biće simbolično organizovane u obliku pluća. Organizatori naglašavaju da akcija podrazumeva „minimalne finansije i logistiku, oplemenjuje izgled grada i šalje važnu poruku“ u ime zajednice pacijenata i njihovih porodica.

Osim što će skretati pažnju javnosti ka potrebama obolelih od cistične fibroze, ruže su i gest odavanja počasti onima koji su izgubili svoju bitku s ovom bolešću.

Kampanja za podizanje svesti o cističnoj fibrozi sprovodi se u više gradova i trajaće do kraja maja, a počela u Inđiji 05.03. kada je Trg Milunke Savić dobio svoj CF ružičnjak.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.