SPECIJALNI PEDAGOG: Profesija neophodna uspešnom obrazovnom sistemu
Profesija neophodna uspešnom obrazovnom sistemu , Foto: Promo

osi informator

SPECIJALNI PEDAGOG: Profesija neophodna uspešnom obrazovnom sistemu

U toku susreta vođene su diskusije na različite teme važne za profesionalni razvoj zaposlenih u sistemima obrazovanja, socijalne zaštite i pravosuđa

Objavljeno:

Jučerašnji dan za specijalne pedagoge mačvanskog i valjevskog okruga bio je više od običnog. Posle dužeg niza godina svi su bili na okupu. Susret koleginica i kolega iz Valjeva, Bogatića, Šapca i Sremske Mitrovice dogodio se u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Šapcu, a na inicijativu koordinatora Sekcije za prevenciju i tretman poremećaja ponašanja u Društvu defektologa Srbije Nebojše Nikolića. Zaposleni u Centrima za socijalni rad navedenih opština, Dnevnim boravcima, Kazneno popravnim zavodima, školama i humanitarnim organizacijama okupili su se oko inicijative novosadskog kolege da se stručni poziv i profesionalni integritet oplemene kvalitetno i na proaktivne načine.

U toku susreta vođene su diskusije na različite teme važne za profesionalni razvoj zaposlenih u sistemima obrazovanja, socijalne zaštite i pravosuđa.

Jedna od učesnica sastanka ukazala je da je ovo bila prilika i da se i javno ukaže na značaj prisustva specijalnih pedagoga u različitim profesionalnim sferama.

  • Novi koncept i struktura naše Sekcije predviđaju susrete kolega u njihovim lokalnim zajednicama. Ovo su prilike da se iznesu i transparentno rasprave ideje, potrebe, težnje, ali i opterećenja sa kojima se kao profesija svakodnevno susrećemo - ističe Nikolić.
  • Specijalni pedagog je profesija bez koje savremen obrazovni sistem ne može kvalitetno odgovoriti zahtevima savremenog društva i sve više devalviranim socio kulturalnim vrednostima. Naime, porast i raznolikost eskalacije vršnjačkog nasilja među decom u školama, sa tendencijom spuštanja granice ulaska u krug nasilja posledica je višegodišnje nedovoljne uključenosti specijalnih pedagoga u sistem redovnog obrazovanja i vaspitanja dece i mladih tipičnog razvoja - ističe Vukmir Branislav, specijalni pedagog iz Sremske Mitrovice i aktuelni direktor Centra za socijalni rad "Sava" u Sremskoj Mitrovici.

Reaktivno delovanje stručnih službi, nasuprot dobro planiranom i programiranom preventivnom delovanju što je uža specijalnost specijalnih pedagoga, sve češće se pokazuje kao nedovoljno konstruktivno, jer posledice često nisu koribilne.

Susreti specijalnih pedagoga na nivou Sekcije predstavljaju oblik argumentovanog suočavanja sa sistematskim paradoksima. Takođe, ovo je jedan vid aktivne borbe za iznalaženjem rešenja za što konstruktivnije preventivno delovanje prema deci i mladima u okvirima sistema obrazovanja.

  • Jer kad se propusti preventivno delovanje, sve ostalo je borba sa posledicama, a o tome najbolje svedoče naše kolege zaposlene u Centrima za socijalni rad i ustanovama za korektivni rad i tretman poremećaja u ponašanju. Naše mesto je u sistemu obrazovanja jednako važno kao i mesto psihologa i pedagoga, a sama specifičnost obrazovanja specijalnih pedagoga nosi i eklatantne mogućnosti njihovog vaspitnog delovanja prema deci i mladima - zaključuje Nikolić.
foto: Promo

(Espreso.co.rs)

Katedra raspolaže najboljim profesorima

Specijalni pedagozi obrazovanje stiču na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, nekadašnjem Defektološkom fakultetu. Katedra za prevenciju i tretman poremećaja ponašanja decenijama raspolaže najboljim profesorima (specijalnim pedagozima, sociolozima, psiholozima) koji oblikuju znanjem i veštinama studente ovog smera.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.