Održana Tribina "Autizam u sklopu Fragilnog X sindroma - Srbija u korak sa svetom"
Održana Tribina "Autizam u sklopu Fragilnog X sindroma - Srbija u korak sa svetom", Foto: Promo

osi informator

Održana Tribina "Autizam u sklopu Fragilnog X sindroma - Srbija u korak sa svetom"

U Centru za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“

Objavljeno: 17:21h

U sredu 27. februara u prostorijama opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ u ul.Bulevar Milutina Milankovića 34 održana je tribina "Autizam u sklopu Fragilnog X sindroma - Srbija u korak sa svetom" .

Tribinu je organizovalo Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom organizovalo u partnerstvu sa opštinskim Centrom za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd".

Predavač je bila doc. dr Dragana Protić, specijalista kliničke farmakologije, sa Instituta za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju, Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Prisutne stručne radnike, roditelje i studenate na početku su pozdravili predsednik Udruženja Autizam Beograd, Mirko Gojić i direktorka opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd", Milka Milovanović Minić.

foto: Promo
  • Opštinski Centar je u okviru svoje misije posvećen podršci lokalnim inicijativama i podršci različitim udruženjima sa ciljem uspostavljanja kvalitetnih praksi informisanja svih građana o značajnim temama kako bi kvalitetnije pristupili svojim pravima i ostvarili ih u različitim sferama i prema svojim različitim potrebama od zdrvstvene i socijalne zaštite pa do obrazovanja - kaže Milka Milovanović Minić.

Predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Mirko Gojić je najavio novu tribinu u opštinskom Centru za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd" već u martu na temu stomatološke zaštite osoba sa autizmom i pozvao sve zainteresovane roditelje i stručne radnike da uzmu učešće i informišu se oko ove vrlo značajne i često otvarane teme među roditeljima osoba sa autizmom.

Cilj predavanja je bio da se učesnici tribine upoznaju sa oboljenjem koje nazivamo Fragilni X sindrom, sa specifičnostima i mogućnostima rane dijagnostike i prevencije, sa karakteristikama kliničke slike kao i sa povezanošću ovog sindroma sa poremećajima iz autističnog spektra, terapijskim procedurama i razvojem lekova u ovoj oblasti.

Fragilni X sindrom je najčešći nasledni uzrok autizma nastalog mutacijom pojedinačnog gena i najčešći uzrok nasleđene intelektualne zaostalosti. To je multisistemski poremećaj koji zahteva multidisciplinarni pristup. Učestalost ovog sindroma približno iznosi 1 na 4.000 dečaka i 1 na 8.000 devojčica (u opštoj populaciji). Takođe treba istaći da 60% dece sa fragilnim X sindromom ima poremećaj iz autističnog spektra. Drugačije gledano, 5 od 100 dece sa autizmom ima fragilni X sindrom. Sa posebnim značajem treba naglasiti da je fragilni X sindrom najviše proučavan u cilju razvoja novih lekova od svih neurorazvojnih poremećaja. Dijagnoza fragilnog X sindroma se postavlja genetskom analizom, odnosno dokazivanjem postojanja pune mutacije FMR1 gena.

foto: Promo

Zahvaljujući intenzivnoj i plodonosnoj saradnji koja je uspostavljena između stručnjaka iz Srbije i SAD, a koja je rezultirala nizom sprovedenih aktivnosti, formiran je Centar za fragilni X sindrom u Beogradu, u junu 2018. godine. Formirani Centar je prvi tog tipa u Jugoistočnoj Evropi - kaže dr Dragana Protić, pokretač i aktivni učesnik u ovom veoma važnom procesu približavanja svetskim standardima za veliki broj porodica u Srbiji koje se suočavaju sa ozbiljnim zdravstvenim problemima čiji je uzrok fragilni X sindrom.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.