DANI DEFEKTOLOGA 2019: Prvi u odbrani detinjstva dece sa smetnjama u razvoju
Prvi u odbrani detinjstva dece sa smetnjama u razvoju , Foto: Promo

osi informator

DANI DEFEKTOLOGA 2019: Prvi u odbrani detinjstva dece sa smetnjama u razvoju

Povelju je na nivou ustanova dobila i Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Veselin Nikolić" iz Kruševca

Objavljeno:

Defektolog. Najhumanija profesija današnjice. Kompleksna koliko i sam život i odrastanje dece i mladih sa smetnjama u razvoju, te osoba sa invaliditetom.

Prošle nedelje, na Zlatiboru u kongresnom centru "Zlatibor Mona" od 21. do 24. februara održan je stručno naučni skup sa mđunarodnim učešćem "Dani defektologa 2019", u organizaciji Društva defektologa Srbije. Kao i prethodnih godina, na poziciji izvršnog organizatora stajala je Agencija PM Plus iz Zemuna, koja svojom preciznošću i profesionalnošću podiže kvalitet uvek na višu instancu.

Konferenciju su nakon pozdravnih reči predsednika Društva defektologa Srbije gospodina Siniše Rankovića, otvorili plenarnim izlaganjima profesori Dejana Buje, Aleksandra Grbović i Haris Memišević.

foto: Promo

I ove godine ispred Fonda "Dr Miodrag Matić" dodeljene su povelje, diplome i zahvalnice defektolozima koji su svojim radom, etičnošću i zalaganjem dorpineli razvoju defektološke nauke i prakse. Ovogodišnji dobitnik povelje "Dr Miodrag Matić" je Dragana Kovačević, defektolog iz Jagodine, direktor Škole sa domom za učenike oštećenog sluha i govora "11.maj".

Takođe, povelju je na nivou ustanova dobila i Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Veselin Nikolić" iz Kruševca.

Potvrda ozbiljnog pristupa i težnje za unapređivanjem položaja struke na svim nivoima jeste i Protokol o saradnji regionalnih strukovnih organizacija koji su potpisali predstavnici strukovnih udruženja defektologa zemalja iz Regiona. Siniša Ranković ispred Društva defektologa Srbije, Selmir Hadžić ispred Udruženja defektologa, edukatora i rehabilitatora Kantona Sarajevo "STOL" iz Sarajeva, Marko Strle ispred Društva specijalnih rehabilitacijskih pedagoga Slovenije, doc.dr Zlatko Bukvić ispred Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske,Saša Tatić ispred Udruženja specijalnih edukatora - rehabilitatora Republike Srpske, te Goran Petrušev ispred Saveza defektologa iz Makedonije.

Ovaj iskorak i put integracije svojevrsan je primer otvorene i neopterećene saradnje strukovnih udruženja više zemalja usmerenih prema jednom cilju - unapređivanju položaja osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

foto: Promo

Tokom tri dana skupa, kroz vrlo dinamičnu satnicu, prezentovano je 170 stručnih referata i saopštenja, više desetina poster prezentacija, sedam interaktivnih radionica, video priče, a kao neizbežan detalj pojavili su se i izlagači udžbenika, didaktičkih sredstava i materijala, te riječki naučnik prof. Miroslav Vrankić sa svojim inovacijama u oblasti asistivnih tehnologija.

Skupovi ovog tipa održavaju se na godišnjem nivou i predstavljaju podsticaj unapređivanju globalne brige i zaštite osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, a takođe predstavljaju i dobru osnovu za senzibilizaciju mladih stručnjaka u oblasti defektologije.

Važno je napomenuti da je ovo samo godišnje okupljanje, a da Društvo defektologa Srbije kao krovna strukovna organizacija deluje kroz svoje sekcije i aktivnosti u okruzima Srbije tokom cele godine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.