Otvoren prvi Radni centar za osobe sa autzimom u Srbiji
Otvoren prvi Radni centar za osobe sa autzimom u Srbiji, Foto: D.G.

osi informator

Otvoren prvi Radni centar za osobe sa autzimom u Srbiji

Prof. dr Nenad Glumbić sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) objasnio je da radno angažovanje osoba sa autizmom ima višestruki značaj

Objavljeno:

Prvi Radni centar za osobe sa autizmom otvoren je u prostorijama Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, u ulici Gundulićev venac 38 u Beogradu, sa ciljem da se punoletne osobe sa autizmom ostvare u različitim oblicima radioničarsko organizovanog rada, stvarajući proizvode kroz manuelni i kreativni rad.

Opremanje ovog centra rezultat je saradnje Saveza Autizam Srbija i kompanije Vip mobile, u okviru Novogodišnje donacije telekomunikacionog operatera i njegovih korisnika.

foto: D.G.

Prof. dr Nenad Glumbić sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) objasnio je da radno angažovanje osoba sa autizmom ima višestruki značaj: kreativno korišćenje slobodnog vremena i motivisanje za samostalno izvođenje pojedinih operacija.

  • Ideja o osnivanju Radnog centra nastala je upravo iz tog razloga, kao i činjenice da Savez Autizam Srbija godinama radi i na promociji mogućnosti i talenata koje autistične osobe poseduju. Centar će okupljati odrasle osobe sa autizmom, koje će svojim radom dati doprinos zajednici praveći različite prozivode kroz kreativne poslove, kao što su slikanje i korišćenje naslikanih motiva u izradi čestitki, pozivnica i bedževa, i izrada višenamenskih predmeta od kože, keramike i gline. Podrška pri radu u izradi svih proizvoda biće im radni terapeuti i umetnički mentori - poručila je Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza Autizam Srbija i dodala da je ovo najbolji primer kako velike kompanije mogu da doprinesu napretku čitavog društva.

Uspešnu saradnju pozdravila je i vođa projekta u kompaniji Vip mobile, Ana Boroš Todić.

foto: D.G.
  • U Vipu smo sa razlogom ponosni na saradnju sa Savezom Autizam Srbija. Započeli smo sa digitalnim savetovalištem, nastavili sa medicinskim sobama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Pirotu, i krunišemo je otvaranjem Radnog centra. Raznolikost ovih projekata oslikava i suštinu našeg društveno odgovornog poslovanja, a to je odgovaranje na potrebe zajednice i konkretan doprinos unapređenju svakodnevice. Veliko je zadovoljstvo kad se napravi osvrt šta smo sve zajedno uradili, i zahvaljujem se Savezu u ime kompanije - zaključila je Boroš Todić.
foto: D.G.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.