NENAD NERIĆ: Ministarstvo jer 365 dana u godini posvećeno UNAPREĐENJU POLOŽAJA OSOBA SA INVALIDITETOM
Ministarstvo jer 365 dana u godini posvećeno UNAPREĐENJU POLOŽAJA OSOBA SA INVALIDITETOM, Foto: minrzs.gov.rs

osi informator

NENAD NERIĆ: Ministarstvo jer 365 dana u godini posvećeno UNAPREĐENJU POLOŽAJA OSOBA SA INVALIDITETOM

Formirana je radna grupa za izradu Predloga strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom za period do 2024. godine.

Objavljeno: 15:54h

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević prisustvovali su na 32. sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Narodne skupštine, organizovanoj povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, a glavna tema bila je poslovna sposobnost kao preduslov za uključenost i jednakost osoba sa invaliditetom.

Državni sekretar Nerić istakao je da je ovogodišnja poruka UN povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguravanje inkluzije i ravnopravnosti“.

„Resorno ministarstvo posvećeno je problemima osoba sa invaliditetom i unapređenju njihovog položaja svih 365 dana u godini. Ove godine, po prvi put, organizovan je sajam „JEDNAKI“, urađena je prigodna značka kao i dva promotivna spota za kampanju „JEDNAKI“ čiji je cilj podizanje svesti građana i slanje poruke da su u Srbiji svi građani jednaki, a urađena je i prigodna marka i koverta koje će od 03.decembra biti u svim poštama Srbije“, rekao je Nerić.

Pored pomenutih aktivnosti, kako navodi Nerić, u toku ove godine, formirana je radna grupa za izradu Predloga strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom za period do 2024. godine.

„Kroz dva nivoa finansiranja, odnosno konkursa, podržan je rad 35 saveza udruženja osoba sa invaliditetom i 543 lokalne organizacije u preko 70 gradova i opština, kao i aktivnosti kojima se podstiče poboljšanje pristupačnosti fizičkog okruženja, unapređenje prostorno-tehničkih uslova za rad udruženja, izjednačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom i drugi programi kojima se utiče na unapređenje položaja osoba sa invaliditetom”, naglasio je Nerić i dodao da u Srbiji trenutno posluje 52 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom sa važećom dozvolom za rad.

Prema njegovim rečima, u Republici Srbiji sprovodi se proces reformi u svim oblastima društvenog života uz istovremeno usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa standardima Evropske unije, ali imajući u vidu da su brojni rizici socijalne isključenosti osoba sa invaliditetom i dalje prisutni, potrebno je primenom multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa, konstantno delovati na preduzimanju različitih aktivnosti kako bi se ovi rizici sveli na najmanju meru.

(Espreso.co.rs/ minrzs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.