OGLASILA SE KANCELARIJA ZA KIM: "Cilj im je da oteraju Srbe sa KOSMETA!"
Ilustracija, Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

INCIDENT U SRPSKOM SELU

OGLASILA SE KANCELARIJA ZA KIM: "Cilj im je da oteraju Srbe sa KOSMETA!"

Simboli terorističke organizacije su ispisani na kućama Ljubinke Grbušić, Nebojše Morače, kao i Miloša i Milenka Dukića koji su veoma uznemireni ovim zastrašivanjem, a preteće poruke zabrinule su i ostale Srbe u ovom selu

Objavljeno:

Na četiri srpske kuće, u etnički mešovitom selu Suvi Do kod Lipljana, jutros su osvanuli grafiti koji slave tzv. OVK, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Simboli terorističke organizacije su ispisani na kućama Ljubinke Grbušić, Nebojše Morače, kao i Miloša i Milenka Dukića koji su veoma uznemireni ovim zastrašivanjem, a preteće poruke zabrinule su i ostale Srbe u ovom selu.

Porodice je odmah jutros obišao predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Milan Joksimović, i razgovarao sa njima o ovom incidentu, ali i ostalim izazovima sa kojima se suočavaju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je ovo novi u nizu etnički motivisanih incidenata na prostoru Kosmeta čiji je cilj da otera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

Grafiti, Kosovo
foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je naveo i da je najnovija serija poruka mržnje još jedan pokazatelj narastajućih tenzija na prostoru KiM koje generiše politika mržnje i provokacija Aljjbina Kurtija.

- Glorifikovanje jedne terorističke organizacije čijim se liderima sudi u Hagu za monstruozne zličine prema Srbima, i to uoči obeležavanja Martovskog pogroma, jasno pokazuje da za Srbe na Kosmetu ni danas nema mirnog sna - poručio je Petković.

Prema njegovim rečima, ovakvi i slični napadi na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve direktna su posledica Kurtijevih militantnih izjava u kojima gotovo svakodnevno targetira Srbe i od njih pravi legitimne mete.

Petković je naglasio da je to zastrašujuća realnost u kojoj svakodnevno žive Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra i na koju ne reaguje nijedan međunarodni zvaničnik.

- Zato mi nikada nećemo prestati da insistiramo da KiM bude bezbedno mesto za život Srba, da međunarodni predstavnici i političari u Prištini ne zatvaraju oči pred napadima na Srbe i da ovakvi postupci ekstremista budu adekvatno sankcionisani - poručio je Petković.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.