Vlada u Prištini dodelila PRVE boravnišne dozvole državljanima Albanije
Ilustracija, Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ, Ilustracija

PODELJENE

Vlada u Prištini dodelila PRVE boravnišne dozvole državljanima Albanije

Dozvole su izdate na osnovu sporazuma Prištine i Tirane potpisanog 26. novembra prošle godine na zajedničkoj sednici dveju vlada u Elbasanu, a kako bi se građanima pružila bolja perspektiva, kako bi se pojednostavile procedure i olakšao im se život, saopšteno je u Prištini

Objavljeno:

Ministar unutrašnjih poslova u Prištini Đeljalj Svećlja podelio je za državljane Albanije prve boravišne dozvole sa rokom važenja od pet godina.

Dozvole su izdate na osnovu sporazuma Prištine i Tirane potpisanog 26. novembra prošle godine na zajedničkoj sednici dveju vlada u Elbasanu, a kako bi se građanima pružila bolja perspektiva, kako bi se pojednostavile procedure i olakšao im se život, saopšteno je u Prištini.

Ovim sporazumom žitelji Kosova i Albanije dobijaju privremenu boravišnu dozvolu sa rokom važenja od pet godina (do sada je to bilo sa rokom važenja od godinu dana i građani su morali da apliciraju svake godine) i značajno su olakšani kriterijumi za dobijanje boravišne dozvole, sa samo jednom putnom ispravom i izjavom o adresi i značajnim smanjenjem uslužnih tarifa.

Odbor parlamenta u Prištini razmatra potvrđivanje još dva sporazuma Tirane i Prištine

Odbor prištinske skupštine za budžet, rad i transfere razmotriće danas potvrđivanje dva sporazuma koje su Priština i Tirana potpisali novembra prošle godine na zajedničkoj sednici dveju vlada u Elbasanu, prenosi Gazeta ekspres.

Na dnevnom redu sednice odbora biće nacrti zakona o potvrđivanju sporazuma o socijalnom osiguranju i sporazum o primeni carinskih olakšica i kontroli ulaska i izlaska robe.

U Elbasanu je 26. novembra prošle godine održana sedma zajednička sednica vlada tzv. Kosova i Albanije na kojoj je potpisano 13 sporazuma. Tada su potpisani i Protokol o uspostavljanju Međuvladinog koordinacionog sekretarijata, sporazumi o olakšavanju procedura i uslova za dobijanje dozvole za privremeni boravak i o pravilima režima lokalnog pograničnog saobraćaja, kao i izmene Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Šištavec (Kukes) – Kruševo (Dragaš). Potpisani su i sporazumi o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima, Zajednički godišnji kulturni kalendar, kao i Sporazum o saradnji u oblasti kulturnog nasleđa i muzeja.

Potpisan je i Memorandum o saradnji za izgradnju železničke veze Drač-Priština, kao i sporazumi o saradnji u oblasti međusobnog priznavanja i objedinjavanja diploma, sertifikata i naučnih zvanja izdatih od strane viših obrazovne ustanove i druge ovlašćene ustanove. Takođe je potpisan i Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.