Novi komandant Kosovskih bezbednosnih snaga brat osnivača terorističke organizacije OVK Adema Jašarija
Vjosa Osmani, Foto: EPA

dužnost

Novi komandant Kosovskih bezbednosnih snaga brat osnivača terorističke organizacije OVK Adema Jašarija

Takva praksa, inače, nije dozvoljena u okviru sporazuma o isporuci vozila iz SAD, što su kasnije zvanično i saopštili iz Vašingtona

Objavljeno: 13:45h

General-pukovnik Rahman Rama podneo je ostavku na mesto komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga, prenosi Indeks onlajn, a predsednica nelegitimno proglašenog Kosova Vjosa Osmani, imenovala je general-majora Baškima Jašarija za novog komandanta KBS.

Baškim Jašari je sin Rifata Jašarija, brata Adema Jašarija, osnivača OVK, koji je i pre početka sukoba na Kosovu predvodio grupu koja je izvodila napade na bezbednosne snage Srbije, prenosi Tanjug.

Imenovanje je, kako su saopštili iz njihovog Predsedništva, izvršeno prema Zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, na predlog ministra odbrane i preporuku premijera tzv. Kosova. Pre imenovanja novog komandanta KBS, Osmani je donela dekret o razrešenju sadašnjeg komandanta KBS, general-pukovnika Rahmana Rame, koji je prethodno podneo ostavku.

Albanski mediji u Prištini su nedavno preneli da je procedura za Raminu smenu pokrenuta pre dva meseca, nakon navodnog sukoba sa ministrom odbrane Armendom Mehajem. Do nesuglasica između komandanta KBS i ministra odbrane došlo je, kao piše index onlajn, 18. septembra, dve noći pre akcije Kosovske policije na severu za uspostavljanje reciprociteta registarskih tablica sa Srbijom.

Mehaj je te večeri, prenosi index iz neimenovanih izvora, naredio komandi KBS da ofarba četiri američka vojna oklopna vozila "M1117 ASV" u plavo, sa obrazloženjem da će biti koristišćena kao podrška policijskoj akciji na severu Kosova, što je Rama kategorički odbio.

Takva praksa, inače, nije dozvoljena u okviru sporazuma o isporuci vozila iz SAD, što su kasnije zvanično i saopštili iz Vašingtona.

Inače, podsećanja radi, shodno dogovoru između Prištine i Kfora iz 2013. godine, za ulazak pripadnika KBS na sever Kosova, neophodna je dozvola komandanta Kfora.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.