NA KOSOVO STIŽU PRIPADNICI HRVATSKE VOJSKE: Ovo je razlog njihovog DOLASKA
Ilustracija, Foto: Profimedia

ORGANIZUJU I SVEČANI ISPRAĆAJ

NA KOSOVO STIŽU PRIPADNICI HRVATSKE VOJSKE: Ovo je razlog njihovog DOLASKA

Sa druge strane, kako prenosi N1 Zagreb, iz hrvatskog predsedništva potvrdili su da će događaju prisustvovati predsednik, Zoran Milanović, ali i da nije predviđeno učestvovanje medija, već da će potom biti prosleđeno saopštenje

Objavljeno:

Ukupno 130 pripadnika hrvatske vojske, među kojima je i šest žena, dolazi danas na Kosovo, potvrdilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

Svečani ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciju KFOR-a održaće se u kasarni “132. brigade Hrvatske vojske” u Našicama.

Svečanosti će prisustvovati hrvatski ministar obrane, Mario Banožić, saopštili su iz ovog ministarstva koje je ujedno uputilo poziv medijma da prisustvuju svečanom ispraćaju.

Sa druge strane, kako prenosi N1 Zagreb, iz hrvatskog predsedništva potvrdili su da će događaju prisustvovati predsednik, Zoran Milanović, ali i da nije predviđeno učestvovanje medija, već da će potom biti prosleđeno saopštenje.

Poručili su da ne žele da se događaj iskoristi za "bilo čije dnevnopolitičke interese”, ali i da je odluka doneta uzimajući u obzir dosadašnja iskustva. Podsećanja radi, prethodna najava Zagreba iz maja meseca o slanju vojnika na Kosovo, tj. uvećanju vojnog kontingenta pri sastavu KFOR-a, izazvala je na desetine optužujućih reakcija na relaciji Beograd-Zagreb.

U Prištini je tada boravio hrvatski ministar spoljnih poslova, Gordan Grlić Radman, koji je saopštio ovu vest, dok su ujedno prištinski mediji preneli da će Hrvatska formirati vojni kamp na Kosovu, pozivajući se upravo na navode Grlić Radmana.

Beogradskim zvaničnicima najviše je zasmetala upravo vest o otvaranju vojnog kampa, nakon čega se više njih oglasilo sa optužbama na račun Zagreba i kritikama da se na taj način krši Rezolucija 1244. Slale su se poruke o tome da su Hrvati i Albanci "braća po oružju", dok je ujedno predsednik Srbije poručio da Hrvatska želi da ponizi Srbiju, ali i da se "varaju oni koji misle da će biti novih Oluja i pogroma".

Sa druge strane, iz Hrvatske su stizale poruke da su spekulacije iz Beograda o "drugačijim vojnim aktivnostima" osim onih usmerenih ka miru u regionu krajnje smešne i apsurdne.

Tvrdili su da Beograd optužbama na račun Hrvatske želi da skrene pažnju sa "razbijanja hrvatskog nacionalnog korpusa u Srbiji", ali i da pojedini srpski zvaničnici promovišu "poraženu velikosrpsku politiku i neutemeljeno prigovaraju Hrvatskoj".

Predsednik Hrvatske je i prethodno poručivao da slanjem vojnika na Kosovo Hrvatska ne želi da provocira Srbiju i podsetio da je hrvatska vojska na Kosovu već godinama. Kako je takođe maja meseca kazao, svoje prisustvo uvećavaju zbog toga što su hrvatski vojnici napustili Avganistan.

(Espreso / Kossev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.