Haški proces Mustafi: Svedokinja opisala ekshumaciju žrtve u Zlašu gde je bio pritvor OVK
Foto: Printscreen/Youtube

horor

Haški proces Mustafi: Svedokinja opisala ekshumaciju žrtve u Zlašu gde je bio pritvor OVK

Svedokinja pod pseudonimom 4676 izjavila je u sudnici, na albanskom jeziku, da je prisustvovala iskopavanju jednog leša u Zlašu, ne precizirajući, na javnom delu zasedanja, kada je to bilo

Objavljeno: 17:57h

Zaštićena svedokinja optužbe opisala je danas na suđenju Saljihu Mustafi, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, ekshumaciju jedne žrtve u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u kojem je, po optužnici, s proleća 1999. bio pritvor OVK pod Mustafinom komandom.

Mustafa (49), koji je po tužiocima zapovedao OVK u celom područuju Laba, optužen je u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala "kolaborantima", "špijunima" ili pristalicama Ibrahima Rugove, u improvizovanom pritvoru u Zlašu, tokom aprila 1999.Jedan od šestorice pritvorenih Albanaca, po optužnici je preminuo od posledica prebijanja i rana od hitaca iz vatrenog oružja, a ostali su bili pušteni.

Svedokinja pod pseudonimom 4676 izjavila je u sudnici, na albanskom jeziku, da je prisustvovala iskopavanju jednog leša u Zlašu, ne precizirajući, na javnom delu zasedanja, kada je to bilo.

"Otac žrtve došao je kod mene i otišli smo, zajedno sa drugim članovima porodice, traktorom u Zlaš da iskopamo telo", kazala je svedokinja.

Kada su stigli, kako je ispričala, otac žrtve je rekao: "Ovo je mesto gde je zakopano njegovo telo i moramo da ga iskopamo".

Tužiteljka Silvija Daskoli (Silvia D'Ascoli), svedokinji je, potom, prikazala šest fotografija načinjenih u to vreme na licu mesta.

Potvrdjujući autentičnost fotografija, svedokinja je rekla da se na njima vidi da je telo bilo zakopano u plitkom grobu, umotano u plavo ćebe.

Kada su telo izvadili iz groba, učesnici u ekshumaciji su, po rečima svedokinje, na torzu primetili "neobičnu rupu".

"Telo je već bilo počelo da se raspada i teško je bilo zaključiti od čega je bila ta rupa", kazala je svedokinja, iz čijeg iskaza proizlazi da ima medicinsko ili sudsko-medicinsko znanje.

Leš nije bio podvrgnut obdukciji, niti je rupa na njemu "patološki analizirana", naznačila je svedokinja.

Ona je posvedočila i da je u istom grobu, ispod prvog tela, bio pronadjen još jedan leš.

"Pošto je završena ekshumacija žrtve, vratili smo zemlju i zatrpali rupu.

Drugi leš ostavljen je u grobu. Članovi porodice prve žrtve insistirali su da ostavimo taj leš, pošto nisu znali ko je ta osoba", izjavila je svedokinja 4676.

U nastavku procesa, svedokinju unakrsno ispituje branilac optuženog Mustafe.

Mustafu su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio je da nije kriv.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.