LOKALNI IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI: Građani danas biraju u 38 opština
Izbori na Kosovu, Foto: RTS

KOSOVO

LOKALNI IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI: Građani danas biraju u 38 opština

Policija je pojačala prisustvo oko biračkih mesta, tako da se ne očekuju veći problemi

Objavljeno:

Građani na Kosovu i Metohiji danas biraju lokalnu vlast u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom. Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava. Birališta su otvorena u 7 časova.

Na Kosovu i Metohiji, 1.885.000 građana sa pravom glasa danas bira gradonačelnike i odbornike u lokalnim samoupravama. Birališta u otvorena u 7 sati.

Centralna izborna komisija registrovala je 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsednike opština.

Učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština.

U deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji ukupno je 26 kandidata za predsednike opština. Od toga je 18 srpskih, a ostalih osam su predstavnici albanskih stranaka.

Kandidate za predsednike u svih deset opština sa srpskom većinom, ali i u Obiliću, ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Četiri kandidata nastupiće samostalno.

Birališta su otvorena u 7 časova. Žitelji Gračanice, glasaju u školi "Kralj Milutin". U Gračanici je nešto više od 20.000 birača, a u svim srpskim sredinama nešto više od 100.000.

Policija je pojačala prisustvo oko biračkih mesta, tako da se ne očekuju veći problemi, javlja reporter RTS-a.

Organizovani odlazak na glasanje Iako su iz Prištine u poslednjem trenutku glasačima koji dolaze iz centralne Srbije tražili umesto brzog antigenskog testa pis-si-ar test ili potvrdu o imunizaciju, jutros su iz Kraljeva i drugih gradova, autobusi sa glasačima krenuli na lokalne izbore, javila je dopisnica RTS-a.

Oni koji su krenuli na glasanje kažu da nemaju straha i da je svaki glas važan.

Predstavnici Kancelarije za KiM, koji su i obezbedili organizovani odlazak, kažu da će omogućiti odlazak do svih glasačkih mesta.

Srpska lista je juče saopštila odluku o izlasku na izbore. Predizbornih aktivnosti u proteklih mesec dana kampanje gotovo da nije ni bilo. Kandidati jesu izlazili na teren, ali bez mnogo kontakata sa biračima, kako zbog epidemijske situacije, tako i zbog događanja na Jarinju i Brnjaku, kao i u severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Analitičari ne očekuju da se rezultati sa parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, preliju i na lokalne izbore.

Od građana koji izađu na birališta neće biti tražen dokaz da su vakcinisani ili negativan test, ali će morati da drže fizičku distancu.

Biračko osoblje i posmatrači izbornog procesa moraju da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na koronavirus.

Ukupan broj biračkih centara je 883, sa skoro 2.500 biračkih mesta. Izbore će nadgledati stotinak posmatrača EU, a tu su i drugi posmatrači. Birališta će biti otvorena do 19 časova, a prvi rezultati se mogu očekivati posle 22 sata.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.