ZAHIR TANIN: Akcije kosovskih vlasti produbile nepoverenje među Srbima na severu Kosova
Zahir Tanin, Foto: Beta/ Nenad Petrović

sednica saveta bezbednosti un

ZAHIR TANIN: Akcije kosovskih vlasti produbile nepoverenje među Srbima na severu Kosova

Tanin je rekao da treba podržati svaku inicijativu koja će doprineti promociji odgovornih odnosa medju susedima na Balkanu

Objavljeno:

Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin danas je na sednici Saveta bezbednosti UN izjavio da su najnovije akcije kosovskih vlasti produbile nepoverenje među srpskom populacijom na severu Kosova i učinile još bitnijim nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, Tanin je rekao da dijalog uz posredstvo EU mora da bude iskorišćen "kao mehanizam za izbegavanje opasnosti koje nisu uvek vidljive".

Tanin je kazao da na Kosovu najviše nedostaje poverenje izmedju strana u pregovorima i poverenje u institucije.

"Prethodnih nedelja smo videli razvoj situacije koja nas podseća da na Kosovu uvek pobedjuju tenzije i nerazumevanje i da to utiče na bezbednsot i da razvija nepoverenje", rekao je Tanin.

Naveo je da je na nedavnim sastancima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "naglasio važnost nastavka dijaloga".

"Medjunarodni akteri, članovi ovog Saveta, pozdravljaju razgovor Kurtija i Vučića 6. oktobra, sa francuskim predsednikom Makronom i nemačkom kancelarkom Merkel, ali bilo bi prerano reći da vidimo ponovnu posvećenost dijalogu", rekao je Tanin.

Povodom ovonedeljnih sukoba lokalnih Srba i kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici, Tanin je rekao da je "bilo rana koje su mogle biti fatalne, koje je nanela policija" i dodao da to treba da bude istraženo.

Ukazao je na izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da "nije dozvoljena jednostrana, nekoordinirana akcija koja narušava bezbednost" i da se "sve mora odvijati kroz dijalog uz posredstvo EU".

Tanin je rekao da treba podržati svaku inicijativu koja će doprineti promociji odgovornih odnosa medju susedima na Balkanu.

"Ovaj region tragično i uvek iznova pokazuje da mali incidenti, nesporazumi i greške mogu da budu povod za eskalaciju sukoba koji dovode u pitanje živote ljudi", kazao je Tanin.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.