Edi Rama: Priznavanje Kosova od strane Srbije je poslednje poglavlje bolne istorije raspada Jugoslavije
Edi Rama, Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

Edi Rama: Priznavanje Kosova od strane Srbije je poslednje poglavlje bolne istorije raspada Jugoslavije

Tenzije su deo ovog procesa

Objavljeno:

Premijer Albanije Edi Rama smatra da su tenzijama između Prištine i Beograda deo procesa dijaloga koji se vodi radi postizanja konačnog sporazuma i da se ne može očekivati da će se proces pomirenja nastaviti mirno i bez tenzija, prenosi Reporteri.

Rama je u intervjuu za špansku televiziju "RTVE” istakao da je priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije poslednje poglavlje raspada Jugoslavije.

- Tenzije su deo ovog procesa. Ne možemo očekivati da će se mirovni proces odvijati glatko i bez tenzija. Ovde je dobra vest da tenzije nastaju, ali i nestaju jer obe strane, međutim, komuniciraju i pokušavaju pronaći potrebna rešenja za ljude. Nije više kao u prošlosti. Velika je razlika jer imamo regionalnu saradnju, sa brojnim sastancima, kružnim putovanjima i samitima svih vrsta - rekao je Rama.

On je naglasio da je “Kosovo poslednji problem, koji je još uvek otvoren i nerešen raspadom Jugoslavije”.

- Bez sumnje je priznanje Kosova kao suverene države i nezavisne od Srbije poslednje poglavlje bolne istorije raspada Jugoslavije - rekao je Rama.

U međuvremenu, na pitanje o činjenici da Španija još uvek ne priznaje nezavisnost Kosova, Rama je rekao da stav zvaničnog Madrida nema veze sa Albancima ili Kosovom, već sa istorijom same Španije i unutrašnjim problemima.

- Tačno je, ali vrlo dobro znamo da stav Španije nema nikakve veze sa bilo kojim problemom vezanim za Albance ili sa samim Kosovom, već ima veze sa istorijom i njenim unutrašnjim problemima. Slažem se, ali zapravo moramo biti vrlo jasni, jer ne postoji moguće poređenje između unutrašnjih problema Španije, u pogledu pokreta za nezavisnost i odvajanja Kosova od Srbije - naglasio je Rama.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.