EP POZIVA BEOGRAD I PRIŠTINU: Hitno nađite rešenje kroz dijalog! SAD TAKOĐE IMALE PORUKU ZA OBE STRANE!
Kosovo, Foto: dragana udovicic, ilustracija espreso.co.rs

KRIZA?

EP POZIVA BEOGRAD I PRIŠTINU: Hitno nađite rešenje kroz dijalog! SAD TAKOĐE IMALE PORUKU ZA OBE STRANE!

Vladimir Bilčik, Viola fon Kramon, Tanja Fajon i Romeo Francu su u zajedničkom saopštenju izrazili duboku zabrinutost zbog tenzija na prelazima Jarinje i Brnjak i pozvali na povratak dijalogu uz posredovanje EU

Objavljeno:

Izvestioci i šefovi delegacija Evropskog parlamenta za Beograd i Prištinu pozvali su obe strane da hitno pronađu mirno i održivo rešenje kako bi se osigurala bezbednost svih građana.

Vladimir Bilčik, Viola fon Kramon, Tanja Fajon i Romeo Francu su u zajedničkom saopštenju izrazili duboku zabrinutost zbog tenzija na prelazima Jarinje i Brnjak i pozvali na povratak dijalogu uz posredovanje EU.

"Želimo da vidimo povlačenje specijalne policije i svih jedinica vojske i uklanjanje blokada puteva. Trebalo bi prestati sa jednostranim akcijama i provokacijama i zapaljivom retorikom, koje povećavaju tenzije i utiču na dobrobit lokalnih zajednica", navodi se u pisanom saopštenju četiri parlamentarca.

Oni pozivaju EU i njene partnere da nastave da rade na deeskalaciji krize, a lidere Beograda i Prištine da koriste platformu dijaloga uz posredovanje EU za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona vezana za slobodu kretanja.

"Ponavljamo da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine preduslov za pristupanje EU, a od suštinskog značaja za obezbeđivanje stabilnosti i prosperiteta u širem regionu. Pozivamo obe strane da se aktivno i konstruktivno ponovo uključe u dijalog koji vodi specijalni predstavnik EU, u cilju dolaska do sveobuhvatnog, održivog i pravno obavezujućeg sporazuma", zaključuje se u saopštenju.

SAD će se angažovati na smanjenju tenzija na KIM. SAD će u saradnji sa EU, NATO i Beogradom i Prištinom pokušati da preduzme neodložne korake kako bi se zaustavila eskalacija tenzija (na severu KiM), omogućio dalji napredak dijaloga pod okriljem EU i sprečio negativan uticaj na svakodnevni život građana, poručuje se iz Stejt departmenta.

SAD apeluju na Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu uz posredovanje EU i da bez odlaganja rešavaju sva sporna pitanja, uključujući ona vezana sa energetiku i druge oblasti koje utiču na svakodnevni život građana, ističući da SAD nemaju recept za rešavanje problema.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.