VJOSA OSMANI O IZBORIMA NA KOSOVU: Datum ostaje NEPROMENJEN
Vjosa Osmani, Foto: PrintscreenYoutube

NEMA ODLAGANJA

VJOSA OSMANI O IZBORIMA NA KOSOVU: Datum ostaje NEPROMENJEN

Odbacila je kao netačne mnoge špekulacije da je ona u funkciji vladajuće stranke, pokreta Samoopredeljenje

Objavljeno: 22:19h

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je večeras objavila da na sastanku sa predstavnicima parlamentarnih poslaničkih grupa nije postignuta saglasnost da se lokalni izbori na Kosovu zakazani za 17. oktobar odlože.

Kosovska predsednica je na konferenciji za novinare posle sastanka rekla da uprkos preporuci Nacionalnog instituta javnog zdravstva Kosova (NIJZK) da se zbog mogućeg uticaja izborne kampanje na epidemiološku situaciju i povećanja broja zaraženih ona odloži nije postignuta saglasnost učesnika sastanka, što je preduslov za eventualno odlaganje izbora.

"Pre sazivanja sastanka zatražila sam analizu od NIJZK u vezi sa izbornim procesom. Institut preporučuje odlaganje izbornog procesa. Ovo nije jedina procena koju smo zatražili od Instituta, takva ocena je tražena i za početak rada škola i dobili smo odgovor instituta po tom pitanju. Medjutim, jedini način za odlaganje izbora je postizanje sporazuma izmedju vlade i opozicije", rekla je Osmani Sadriu.

Istakla je da poštuje stav političkih partija, ali se ne slaže sa njihovim stavovima i dodala da bi eventualno odlaganje izbora bilo za najviše dva meseca.

Odbacila je kao netačne mnoge špekulacije da je ona u funkciji vladajuće stranke, pokreta Samoopredeljenje.

Pre njene konferencije za medije lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je rekao da nije postignut dogovor za odlaganje izbora.

Prema njegovim rečima, na sastanku je izražena zabrinutost zbog pandemije i velikog broja smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, ali je rekao da je Kosovo u takvoj situaciji zbog "nesposobnosti aktuelne Vlade".

"U trenutnoj situaciji, dao sam predlog za skraćenje izborne kampanje i kako ste obavešteni, dobio sam odgovor od ABK-a i DPK-a. Nisam dobio odgovor od Kurtija. Odlučili smo kao DSK da ćemo voditi kampanju pet dana, ili je uopšte nećemo voditi. Nije bilo dogovora o odlaganju izbora i ovo je dobar dan za demokratiju", rekao je Abdidžiku.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići je rekao da izveštaj NIJZK potvrdjuje ono što opozicija govori već duže vreme, odnosno da je situacija teška i da je to rezultat "nesposobnosti Vlade Kurti dva".

Krasnići je rekao da bi pored zdravlja gradjana trebalo da postoji i zdravlje demokratije i izrazio uverenje da neće biti odlaganja izbora.

"Izneli smo svoj stav da smo spremni da prekinemo kampanju, tako da postoji strogo poštovanje mera, takodje sam zamolio Vladu da da prioritet vakcinaciji osoba uključenih u CIK. Ako će se dnevno vakcinisati do 20.000 oosba do dana izbora možemo imati do 800.000 novih vakcinisanih", rekao je Krasnići.

Govoreći u svojstvu lidera Samoopredeljenja Aljbin Kurti je rekao da se zalažu za odlaganje izbora kako ne bi došlo do novog talasa virusa.

Kazao je da će poštovati odluku koja bude doneta.

"S obzirom na sve ove elemente, bilo bi mudrije da se poštuje procena profesionalaca NIJZK-a", rekao je Kurti.

Prema Ustavu Kosova predsednica nema ovlašćenja da donosi odluku o odlaganju izbora, ali su medjunarodna praksa i stavovi Venecijanske komisije na lokalnim izborima u Albaniji potvrdili obavezu postizanja konsenzusa za donošenje odluke o odlaganju izbora.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.