KURTI PONAVLJA ISTO: Kosovo će tužiti Srbiju za genocid!
Aljbin Kurti, Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

kosovo

KURTI PONAVLJA ISTO: Kosovo će tužiti Srbiju za genocid!

Naravno, danas više ne mogu da dodju da nas napadnu i ubiju

Objavljeno:

Kosovski premijer Albin Kurti ponovio je danas da će Kosovo tužiti Srbiju "za genocid izvršen tokom rata 1998-99. godine".Kurti je u selu Poklek kod Glogovca, gde je održana centralna manifestacija povodom "Dana mira", odnosno dana kada su medjunarodne mirovne snage 1999. godine ušle na Kosovo, rekao da Srbijom "i danas upravljaju ljudi koji su bili ministri i visoki zvaničnici u vreme kada su ti masakri naredjivani i vršeni".

"Naravno, danas više ne mogu da dodju da nas napadnu i ubiju, ali ne samo da ne poriču svoje snove, već ih neprestano proglašavaju, uz neobuzdana ulaganja u moderno naoružanje, kupujući oružje od Rusije, Belorusije i drugih. Zašto se Srbija naoružava, zemlja koja se još nije izvinila za masovne zločine koje je počinila pre 22 godine", upitao je Kurti.

Prethodno je sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu i predsednikom parlamentaa Glaukom Konjufcom, u Prištini položio vence na spomenik vojnicima NATO koji su poginuli "za slobodu Kosova".

Osmani Sadriu je rekla je da su NATO snage "spasioci naroda Kosova" i ocenila da pripadnici alijanse "i danas doprinose miru i bezbednosti Kosova i čitavog regiona".

"Ovde smo da odajemo počast izuzetnom doprinosu svakog NATO vojnika, koji je stajao uz Kosovo u najmračnijim trenucima njegove istorije", izjavila je Osmani Sadriu.

Predsednik kosovskog parlamenta Glauk Konjufca je rekao da je "medjunarodni faktor pomogao u borbi Oslobodilačke vojske Kosova da se reši srpske okupacije".

"Ovde smo da se poklonimo svima koji su kao deo NATO dali živote za slobodu Kosova. Poznato da je naša sloboda doprinos OVK, naših mučenika, koji su dali svoje živote za slobodu. Ali takodje i medjunarodnog faktora koji je pomogao našem ratu, a mi smo oslobodjeni srpske okupacije", rekao je Konjufca.

Posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. godine, na Kosovu je bilo rasporedjeno 50.000 NATO vojnika i sa njima Privremena uprava Ujedinjenih nacija.

Kosovo je 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost.

Bonus video:

02:39

DRECUN: Verujem u zvaničan stav Atine da neće priznati samoproglašenu državu Kosovo

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.